Sälj uppstickarbanken

Den relativt nynoterade banken Nordax första bokslut som börsbolag imponerade inte. Aktien värderas för högt.

Uppstickarbanken Nordax har haft det motigt på börsen sedan noteringen i fjol. Kursen har fallit under introduktionskursen på 45 kronor till nivåer kring 38 kronor. Rapporten i förra veckan gjorde inte aktien mer aptitlig, snarare tvärtom.

Den Stockholmbaserade banken med 200 anställda drog i gång verksamheten i efter­dyningarna av lågkonjunkturen i början av 2000-talet. Bolaget debuterade på börsen dagarna före midsommar förra året och positionerar sig som en utpräglad nischbank. Banken struntar helt i branschens traditionella högmarginalverksamheter som rådgivning och corporate finance-verksamhet, utan tjänar pengar på att låna in och ut pengar till privatpersoner.

Att kalla branschens traditionella huvudsyssla för nischverksamhet går det såklart att ha synpunkter på. Konkurrens saknas hur som helst inte i den här nischen. Aktörer som Swedbank och Nordea är störst på in- och utlåning i landet med den skillnaden att dessa banker är i storleksordningen 100 gånger så stora.

Nordax, med sina 100 000 kunder, går heller inte att jämföra med andra finansföretag på börsen. Inkassobolag som Intrum Justitia och nischbanker som Avanza och Nordnet har en helt annan inriktning.

Strategin som banken använder sig av är att i Norden och Tyskland gaffla in privatpersoner som har det relativt gott ställt och låna ut pengar till dessa. Essensen i bankens erbjudande är att undvika svaga kunder och i stället inrikta sig på att erbjuda krediter till medel­ålders personer, som kan antas ha det gott ställt och som kort sagt är tillräckligt välbeställda för att egentligen inte behöva låna pengar. Bankens ledning, med vd Morten Falch i spetsen, uttrycker affärsidén så här: ”Kreditprövningsprocessen är vår kärnkompetens.”

För att vara en specialist på att hitta kreditvärdiga kunder verkar banken ha en del kvar att lära. Kreditförlusterna under fjolårets sista kvartal steg till 1,3 procent (2014: 1,1 procent) och under hela fjolåret till 1,5 procent (1,2). I storbanken SEB som häromdagen redovisade sitt bokslut är siffran 0,06 procent både under det senaste kvartalet och under helåret 2015, en nedgång från de tidigare nivåerna 0,09 procent.

”Under kvartalet minskade reserveringsnivån i Sverige och ökade i Norge”, skriver Nordax-ledningen i rapporten.

Aktiens fall under de senaste dagarna beror delvis på att vd Morten Falch förklarade sig nöjd med den nuvarande räntemarginalen på 8,9 procent, upp från 2014 då nivån var 8,5 procent.

– Vi söker inte efter högre marginaler utan är nöjda med de nivåer vi har nu, sa vd Morten Falch i samband med att rapporten presenterades.

Uttalandet lade en hämsko över aktien. Bolaget är försiktigt med prognoser, men säger att banken har ”momentum” i affärerna i främst Sverige och Tyskland. I Tyskland har utlåningen dubblats under det senaste året, men från låga nivåer.

– Vi är nöjda med starten av 2016 och ser framför oss mer av samma, sa Falch.

Riksbankens minusränte­policy påverkar såklart Nordax, men effekten blir mindre än för storbankerna. Värderingen av banken är, trots nedgången under den senaste tiden, relativt ansträngd.

Den som vill ha direktavkastning ska välja en traditionell bank som ger 4–6 procent jämfört med 1 procent för Nordax. P/e-talet är nästan det dubbla hos Nordax jämfört med hur det ser ut hos storbankerna. Under sommaren löper också ett antal lockup-arrangemang från introduktionen ut, vilket på kort sikt kan pressa aktien. Affärsvärlden bedömer att den som har kvar aktien efter introduktionen nu gör klokt i att sälja. Köp tillbaka på nivåer under 31 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Archelon