Eolus Vind
Säkrar två vinster och köper nytt
Avkastningsportföljen har utvecklats positivt i absoluta tal senaste veckan ligger nu på plus 5,9 procent sedan start. Avståndet mot index har emellertid minskat till 3,2 procent då bolag som Arjo, Getinge och Arise haft svårt att hänga med i upprekylen på börsen.
avkport_close_20april.PNG
Veckans stora glädjeämne var Telia som lyfte med nära 9 procent på rapporten för första kvartalet. I fokus hamnade det återköpsprogram om 15 miljarder kronor som aviserades. Programmet löper över tre år och ska ses i ljuset av starka kassaflöden och ett Telia som efter tillväxtfloppar i öst gjort en ordnad reträtt och nu är mer konservativa med kapitalallokeringen.
Inklusive utdelning på 2,3 kronor per aktie innebär återköpsprogrammet att den totala överföringen till aktieägarna hamnar kring 8,4 procent per år. Det är väldigt höga nivåer i en avkastningstörstande värld, och ger anledning att tro på en fortsatt uppvärdering. De mest optimistiska analytikerna innan rapporten hade enligt analysdatabasen Factset 45 kronor som riktkurs, en nivå som efter rapporten inte alls framstår som orimlig. Avkastningsportföljen behåller innehavet.
Eolus Vind som också rapporterade i veckan är ett längre case där alltför stora växlar inte skas dras på enskilda kvartal. Vd Per Witalissons inledning på rapportens vd-ord säger egentligen det mesta:
– Det finns ett kraftigt momentum för vindkraft i Skandinavien och på de flesta marknader där Eolus är aktiva.
Bra momentum, bra bolag och låg värdering är ingen dum kombination. Avkastningsportföljen behåller.
Denna vecka stuvas däremot om i portföljen via ett par vinsthemtagningar och ett nyförvärv.
Tobaksbolaget Swedish Match är väldigt välskött bolag med goda framtidsutsikter, men när aktien rusat med nästan 30 procent på kort tid och p/e-talet nått all-time-high vid nära 20 så börjar uppsidan framstå som mer begränsad. En vinst på 26,6 procent inklusive utdelning säkras genom försäljning till fredagens stängningskurs på 373,70 kronor.
Köksbolaget Nobia får också lämna. Bolaget är välskött och borde leverera bra resultat även i år. Lägg därtill möjligheterna den starka balansräkningen ger. Problemet är att det svaga sentimentet inom bostadsbyggande riskerar att hålla nere aptiten på aktien på kort och medellång sikt. Aktierna säljs för 68,85 kronor vilket medför en vinst på 10,6 procent inklusive utdelning.
Entré i portföljen gör istället hygienkoncernen Essity där investerarna är oroliga att stigande massapriser ska pressa lönsamheten. Denna kortsiktiga oro har fått värderingen att nå attraktiva nivåer för oss med ett längre perspektiv än ett kvartal.
I höstas lyfte vi fram Essity som en kommande “Dividend Aristocrat”, något bolagets stabila verksamhet borgar för. I detta fall håller vi med de mer optimistiska analytikerna som har riktkurser kring 270–285 kronor, upp 20–30 procent från nuvarande nivåer. Avkastningsportföljen köper 600 aktier till fredagens stängningskurs 217,30 kronor.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.