Juridik
”Säker på miljardböter för Swedbank i USA”
Turbulensen för Swedbank – dess styrelse, ledning och ägare – har bara börjat. De kommande åren kommer att präglas av regulatoriska och rättsliga efterspel.
– Jag är så säker man kan vara på att USA kommer att ge Swedbank böter. Det blir sanktionsavgifter på ett eller annat sätt. Jag skulle betrakta det som nästan otänkbart att det inte händer, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala universitet, som noga följer händelseförloppet i både Swedbank och Danske Bank efter penningtvättsanklagelserna.
– Är det penningtvätt så är inte bara Ukraina, Baltikum och Sverige inblandade. Pengarna måste ha gått någonstans. Och så snart pengarna går över ett amerikanskt system så har FBI jurisdiktion, säger han.
Delstatliga New Yorks finansmarknadsmyndighet – Department of Financial services – har redan inlett en utredning. Kent Madstedt, konsult inom penningtvättsfrågor och före detta chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, tror att även SEC – Securities and Exchange Commission – kommer att inleda en granskning.
– Det är nog ganska säkert. Vad SEC sedan gör beror i första hand inte på om det verkligen har pågått penningtvätt inom banken, utan frågan är om man tagit reda på tillräckligt mycket om kunderna så att banken kunnat bedöma riskerna för penningtvätt.
Och just på detta specifika område har Swedbank fått kritik. SvD har avslöjat att Finansinspektionens utredare fann stora brister vad gäller kundkännedom om högriskkunder i samband med att en stor penningtvättsutredning genomfördes 2016.
Även Daniel Stattin spår att SEC öppnar upp en utredning.
– Om SEC startar en granskning kommer Swedbank så småningom få ett erbjudande banken inte kan tacka nej till, nämligen: är ni beredda att betala X antal miljarder i avgift mot att vi inte driver utredningen vidare och inte väcker några åtal? De flesta företag accepterar det erbjudandet.
Men att köpa sig fri från SEC kostar.
– Vi vet från tidigare forskning att det blir mycket pengar och att SEC och det amerikanska justitiedepartementet har en tendens att ge utländska företag fyra till fem gånger så höga böter som de ger amerikanska företag, säger Daniel Stattin och påminner om att Danske lär ha satt av 50 miljarder för sanktionsavgifter.
I det läget kan Swedbanks aktieägare – via bolagsstämman – vända sig mot ansvarig styrelse och ledning. Att styrelsen – däribland dåvarande ordföranden Lars Idermark – fick ansvarsfrihet vid stämman i mars skulle sannolikt inte omöjliggöra en stämning av ledamöterna.
– Man ger ansvarsfrihet baserat på den information som lämnas inför stämman. I fallet med Swedbank fick man inte veta så mycket. Kommer ny information – exempelvis från en amerikansk utredning – får ägarna fatta beslut baserat på den nya informationen, säger Daniel Stattin.
Detta är en kortversion av “Säker på att USA kommer ge Swedbank böter”. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.