Sagax lyfter efter SEB:s köpstämpel – ”Bra ingångsläge”

Den senaste tidens kurspress i Sagax bäddar för ett bra ingångsläge i aktien, enligt SEB som köpstämplar fastighetsbolagets aktie.
Sagax lyfter efter SEB:s köpstämpel – ”Bra ingångsläge” - mindus-sagax-kollage
Sagax VD David Mindus. Foto: Nyfosa och TT

Under förmiddagshandeln stiger fastighetsbolaget Sagax B-aktie med 1% till 280 kr på Stockholmsbörsen. Bidragande till kursuppgången är storbanken SEB:s senaste analys av fastighetsbolaget som mynnar ut i en uppskruvad rekommendation till köp, från tidigare behåll.

Bra läge att plocka upp aktien

Storbanken tar bland annat fasta på Sagax-aktiens svaga kursutveckling på börsen under juli, en nedgång på cirka 10%. Riksbankens räntesänkning på 25 punkter i förra veckan innebär att den finansiella risken minskar för Sagax och leder till uppskruvade vinstförväntningar från SEB. För åren 2024-2026 räknar banken nu med att vinsten från fastighetsförvaltningen ökar med 1-3% jämfört med tidigare uppskattningar.

Vid utgången av det andra kvartalet i år var Sagax genomsnittliga räntebindningstid 3,3 år och den genomsnittliga räntan var 2,5% på lånen, enligt SEB. Hela 80% av fastighetsbolagets räntebärande skulder hade då fast ränta. Således är Sagax inte särskilt räntekänsligt, vilket återspeglar sig i de “relativt små” vinstjusteringarna, framgår av analysen.

Positivt är också enligt banken att Sagax i våras tog in 500 miljoner euro genom en obligation. Det innebär förbättrade likviditet och stöder även en “hög investeringstakt” under andra halvan av året.

Riktkursen höjs med 2 kr till 318 kr.

Här hittar du de senaste råden för svenska aktier.

Läs också:

Lista: Europas billigaste aktier – Volvo Cars och Intrum tar plats

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market