Saab
Saabs VD om drönarsatsningen med försvaret: ”Det var så det började”
Sverige behöver satsa mer på drönare. Det konstaterade försvarsminister Pål Jonson (M) på måndagsmorgonen, under den årliga konferensen Folk och försvar.
“Det handlar om förmågan kring volym, teknik och taktik i hur vi blir skickligare på drönarområdet”, sade han och tillkännagav därmed ett samarbete.
Saabs VD kom med ett förslag
Under det senaste året har Försvarsmakten, FMV och FOI tillsammans med Försvarsdepartementet och Saab jobbat intensivt för att utveckla en ny drönarsvärmsteknik.
Försvarsministern konstaterade att det ettåriga samarbetet har skett i snabb takt och lyckats få fram en leverans som i vanliga fall skulle ha tagit hela fem år, enligt egen bedömning.
Ett samarbete som började med att Saabs VD Micael Johansson sträckte ut en hand i slutet av 2023.
“Försvarsministern har ett innovationsråd där det diskuteras hur man kan bli mer innovativ och gå snabbare från idé, till att pröva och sedan införa något i Försvarsmaktens verksamhet”, säger Saabs VD till Affärsvärlden.
“I ett mindre gäng i det här sammanhanget så pratade vi om teknologiområden och applikationer. Jag sa att om vi får en tydlig efterfrågan på behov, så kan vi börja jobba.”
Detta ledde till att arméchef Jonny Lindfors tog kontakt med Micael Johansson och förklarade att det finns ett behov av att kunna se över ett geografiskt område, utan att behöva skicka dit en trupp.
“Det var så det började”, säger Micael Johansson.
“Vi har inte satt ett pris”
Den nya mjukvaran monteras på kommersiella drönare, som ska röra sig i svärmar för att exempelvis kartlägga områden. En enskild soldat ska själv kunna operera en svärm på uppemot hundra drönare.
Om en dryg månad ska drönarsvärmen testas under militärövningen Arctic Strike. Därefter ska tekniken införas under året och användas av armén.
Hur mycket Saab kommer att tjäna på affären är dock inte bestämt, enligt VD Micael Johansson.
“Vi har inte satt ett pris på att leverera förmågan i produktionen. Men eftersom det är mjukvarustyrt så är det kostnadseffektivt”, säger han.
“Jag vill inte gå in exakt på vilka tal vi pratar om, men man ska komma ihåg att det här är en väldigt kostnadseffektiv förmåga med tanke på att vi försöker använda så mycket civil teknik som det någonsin går.”
Inte heller vill han kommentera vad han hoppas att priset landar på.
“Jag vill inte ha en publik diskussion. Sedan beror det också på i vilken omfattning man vill införa den här tekniken”, säger han.
Kan det presenteras ytterligare projekt mellan er och Försvarsmakten?
“Jag hoppas verkligen att vi drar lärdom av det här samarbetet och får igång fler saker. Men jag har inget konkret att nämna nu, utöver att det här har varit ett lyckat samarbete och att jag hoppas det sker något liknande igen.”
Läs också:
Saabs VD efter kursrusningen: ”Växtvärk”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.