Saab spränger ny mark med Carl-Gustaf – storsatsar i USA

Först säkrade Saab ett jättekontrakt värt uppåt 5 miljarder kronor med USA:s armé. Nu tar försvarsbolaget nästa steg och bygger en vapenfabrik i Michigan för AT 4 och Carl-Gustaf . "Det är ett led i Saabs strategi för att utöka kapaciteten även utanför Sverige", säger presschefen Mattias Rådström till Affärsvärlden.
Saab spränger ny mark med Carl-Gustaf – storsatsar i USA - Kopia av Tvåsplit
Mattias Rådström är presschef på Saab. Foto: Saab

Saab bygger ny USA-anläggning efter mångmiljardkontrakt med USA:s armé. Det blir en ny vapenfabrik för 750 Mkr för sammansättning och ammunition till sina handburna engångsvapen AT 4 och Carl-Gustaf.

Saab har också fått ett nytt femårigt ramavtal med U.S. Army för leverans av den senaste versionen av AT4 till ett maxvärde av 5 miljarder kronor. 

Den nya fabriken som initialt får 70 anställda och ska vara i produktion i början av 2026 byggs i Grayling i Michigan. Valet av Grayling är ingen slump. Här ligger också USAs största övningsfält för det amerikanska Nationalgardet, Camp Grayling. 

 ”I den nya anläggningen i USA kommer vi att förlägga produktion av ammunition till understödsvapen och komponenter till precisionsvapen. Initialt kommer fokus att vara på leverans till den amerikanska marknaden”, säger Saabs presschef Mattias Rådström till Affärsvärlden. 

En av Saabs största kunder

USA:s armé har varit en av Saabs största kunder och sedan 1985 köpt över 700 000 enheter av Carl-Gustaf-ammunition och AT4 system. För den gångna femårsperioden fanns ett ramavtal värt 445 miljoner dollar. Det nu tecknade nya ramavtalet uppgår till 494 miljoner dollar.  

Med en lokal amerikansk produktion tryggar Saab att vapnen kan nå beställaren utan de eventuella logistiska hinder som kan uppstå vid transport från Sverige till USA.

”Givet de globala säkerhetsutmaningarna är det väsentligt att USA stärker sin nationella försvarsförmåga”, förklarade Saabs USA-chef Erik Smith i bolagets pressrelease.

Hans kollega Brad Barnad, chef för Saabs Land Systems Division i USA förklarade enligt lokala media att han såg investeringen på 750 Mkr och 70 anställda som ”att nog vara golvet”.

”Vi ser stora möjligheter här för de närmaste fem åren, så vi kan nog nå 200 arbetstillfällen och en total investering på närmare 120 miljoner dollar”, förklarade han.

I dag sysselsätter Saab totalt nära 900 personer i USA. 

“Det är vår strategi”

Saabs fabrik i Grayling är den andra på kort tid Saab startar för produktion av AT4.

”Saabs strategi är att vara en del av den inhemska försvarsförmågan i ett antal länder, däribland USA”, förklarar Mattias Rådström.

Efter en stor beställning från indiska armen startades i fjol en anläggning i Indien. Sedan tidigare har bolaget också en produktionsenhet i Thun i Schweiz, med 120 anställda, utöver den svenska huvudproduktionen.

Ytterligare en anläggning för AT4 och ammunition kan komma att öppnas i Ukraina, enligt vad Saabs VD Micael Johansson uppgett för Reuters. 

Saabs VD Micael Johansson
Saabs VD Micael Johansson

 ”Den nya anläggningen, som Saab i USA först kommunicerade om i mars i år, är liksom den nya produktionsanläggningen i Indien för Carl-Gustaf M4 ett led i Saabs strategi för att utöka kapaciteten även utanför Sverige. Detta för att möta en ökande efterfrågan globalt”, säger Mattias Rådström 

Miljardorder i somras

Fabriken i Grayling kommer att frigöra produktionskapacitet i Sverige för att klara av det nuvarande stora produktionsbehovet. Senast i somras fick Saab en stor beställning av försvarsmaterielvärd 6,6 miljarder.

Beställningen var från ett stort västeuropeiskt land och omfattade bland annat leveranser från Dynamics-divisionen där AT4 ingår. 

Med anläggningen i Grayling öppnas Saabs tionde anläggning i USA, som är en av koncernens prioriterade utländska huvudmarknader vid sidan om Australien och Storbritannien.

I fjol sålde Saab för 5,6 miljarder kronor i Nordamerika, 11% av koncernens hela försäljning. Koncernens målsättning har varit att USA ska nå 25 till 30%.  

Investeringen i Grayling på 750 miljoner kronor har starkt stöd av delstaten Michigan som ger ett bidrag på 35 Mkr utöver slopad delstatsskatt under 15 år, värt cirka 7 Mkr. 

Läs ocksåSaabs VD om budgeten: ”Sveriges satsningar är positiva för oss”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase