Saab rosas av marknaden: ”I den här hastigheten blir aktien fort billig”

Saabs rapport får tummen upp av både marknaden och flera bedömare – som räknar med fortsatt medvind under överskådlig framtid. "Det finns inget i Q3-rapporten som tyder på att det här inte ska fortsätta. Och i den här hastigheten blir aktien fort ganska billig", säger en förvaltare till Affärsvärlden.
Saab rosas av marknaden: ”I den här hastigheten blir aktien fort billig” - GRIPEN E
USA:s justitiedepartement granskar Saabs försäljning av Gripen till Brasilien 2014. Foto: TT

Saabs aktie lyfter 7% på tisdagen efter att försvarsjätten överträffat förväntningarna i sin delårsrapport. Orderingången ökade med 41% på årsbasis medan rörelseresultatet förbättrades med 38%. Orderboken har nu svällt till rekordnivån 190 mdr kr.

“Vi ser fortsatt ökad efterfrågan eftersom länderna i Europa har ett behov av att återuppbygga sina lager av försvarsmateriel, vilket kommer att kräva insatser under lång tid framöver”, skriver Micael Johansson i VD-ordet.

Paretos analytiker Tom Guinchard beskriver det som en riktigt stark rapport.

“Det som sticker ut är orderingången som var 20% bättre än väntat. Dessutom var det operationella kassaflödet 45% högre än vi hade räknat med. Det banar vägen för positiva kassaflöden för helåret”, säger han till Affärsvärlden.

Just kassaflödet och Saabs förmåga att materialisera den höga efterfrågan har varit ett av de stora frågetecknen det senaste året. Men Guinchard anser att Q3-siffrorna bidrar till att skingra orosmolnen. Det operationella kassaflödet förbättrades till 3,2 mdr kr, jämfört med minus 2,1 mdr kr ett år tidigare.

“Vi förväntar oss ytterligare förstärkningar i Q4”, säger Guinchard, som har ett köpråd på aktien sedan tidigare.

10–15 år av tillväxt

Han bedömer att att bolaget står inför 10–15 år av strukturell tillväxt, då framför allt Europas försvar fortfarande är rejält undermåligt. Därutöver ser han optimistiskt på Saabs chanser att överraska positivt med nya Gripen-order.

“Jag tror att Saab har goda möjlighet att plocka hem några av de större kontrakten även om det är hård konkurrens. Samtidigt är det inget som är inräknat i estimaten, så det vore en bonus ovanpå den befintliga tillväxten”, säger Pareto-analytikern.

En fondförvaltare som vill vara anonym säger till Affärsvärlden att Saabs medvind inom affärsområdena Dynamics och Surveillance är skäl nog att äga aktien. Dynamics säljer bland annat understödsvapen och missilsystem medan Surveillance utvecklar radar- och övervakningssystem.

“Sen är det ju naturligtvis bra om alla fyra affärsområden går starkt, men jag skulle inte säga att Gripen är avgörande för aktiecaset. För mig är det här en exponering som framför allt handlar om en långvarig utbyggnad av försvarsförmågan i Europa och Nato.”

Den främsta risken han ser framöver handlar om värderingen snarare än bolagets verksamhet, där den starka tillväxttrenden skulle kunna leda till att aktien blir dyr och överköpt.

“Men med den ordermässiga hastighet vi ser tror jag snarare att man kommer tycka att aktien ser ganska attraktiv ut de närmaste två åren, och att det finns en hygglig uppsida”, säger förvaltaren.

USA-utredning oroar

Samtidigt noterar han att rapporten saknade ny information om USA:s utredning av Saabs Gripen-försäljning till Brasilien 2014. Detta tas även upp i en snabbkommentar av Agency Partners analytiker Sash Tusa. Han beskriver Saabs marknadsförhållanden som “extremt starka”, men ser en risk för att det amerikanska justitiedepartementets granskning kan lägga sig som en våt filt över aktiekursen.

Kepler Cheuvreux upprepar sin rekommendation behåll och skriver att aktien på sistone har nedvärderats i linje med analyshusets investeringstes.

“Vi tror att detta beror på att Saab har varit en av de som gynnats mest av ökade försvarsutgifter i samband med kriget i Ukraina, samtidigt som marknaden ser ökade chanser för en lösning av konflikten efter det amerikanska valet”, skriver analytikern Aymeric Poulain i en kommentar.

Saab överträffade förväntningarna

Saab, Mkr Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Orderingång 21 173 14 977 41,4%
Nettoomsättning 13 546 13 501 0,3% 11 527 17,5%
Organisk försäljningstillväxt, procent 17 31 -45,2%
Ebitda 1 888 1 424 32,6%
Ebitda-marginal 13,9% 12,4%
Rörelseresultat 1 187 1 138 4,3% 859 38,2%
Rörelsemarginal 8,8% 8,4% 7,5%
Nettoresultat 972 656 48,2%
Resultat per aktie, kronor 1,79 1,21 47,9%

Konsensusdata från Bloomberg

Läs mer: Analytikerna: Här är försvarsaktierna att köpa

Läs mer: Saabs vinst högre än väntat – ökar orderingången kraftigt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF