Saab fortsätter segertåget: Får flest nya ägare under Q2

Saab var det svenska bolag som fick in flest nya ägare i Q2. Det är andra kvartalet i rad flest nya aktieägare strömmar in i försvarskoncernen. De bolag som förlorade flest ägare var ett klädföretag och ett av Ilija Batljans gamla innehavsbolag. Här är i tio-topp-listan bland de mest populära aktierna i Sverige, efter färsk statistik från Euroclear Sweden.
Saab fortsätter segertåget: Får flest nya ägare under Q2 - investor-saab
Wallenbergägda Saab har fått en stark tillväxt av nya aktieägare de senaste kvartalen. Foto: TT och Saab

Saabs orderbok sväller och detsamma verkar gälla för ägarlistan i den svenska försvarskoncernen.

Under det andra kvartalet i år stack Saab ut som det bolag i Sverige som fick allra flest nya aktieägare. Antalet nya aktieägare summerar till 24 200 stycken, vilket är en ökning med 16% jämfört med hur många de hade i slutet av första kvartalet.

Det innebär att bolaget klättrar från plats 15 till plats 12 bland aktieägarnas favoritbolag jämfört med förra kvartalet. En aktieägarutveckling som sticker ut, om man frågar Euroclear Sweden, som sammanställt statistiken.

“Detta är andra kvartalet i rad som Saab ökat mest av alla bolag. Det är ovanligt att samma bolag ökar mest flera kvartal i rad. Om vi tittar på samtliga kvartal från från Q1 2023 fram till Q2 2024 är det bara Saab som gjort det”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Krister Modin, Analytiker på Euroclear Sweden. Foto: Axel Palm

Saab har för närvarande cirka 188 000 ägare, enligt ägartjänsten Holdings.

Efter Saab var det Investor som attraherade flest nya aktieägare under perioden, med cirka 16 100 nya ägare i leden (+2,8%), följt av SSAB med cirka 8 500 stycken (+3,4%).

H&M tappar flest

Förra kvartalet noterades att aktieägare rensade i sina portföljer. På samma sätt var det även under Q1, då svenska privatpersoner i genomsnitt ägde 5,11 bolag. Samma siffra föregående år var 5,25 bolag för perioden. Detta förstärker bilden av ett trendbrott där svenskarna inte längre investerar i fler bolag, utan i färre.

Andelen personer som äger ett bolag, alternativt 2-5 bolag, ökade också.

H&M förlorade flest antal aktieägare under andra kvartalet, 7 200 stycken (-3,2%). Därefter kom Neobo som minskade med 7 150 stycken (-5,8 %), följt av Swedbank som minskade med 5 900 aktieägare (-1,7%).

Tio-topplistan

Investor står kvar på en ohotad förstaplats i listan över de mest populära bolagen och fick även 16 000 nya aktieägare under Q2. Nyligen kunde Afv berätta att investmentbolaget fått 200 000 aktieägare på två år och nu har över 600 000 ägare.

Listan är i övrigt intakt från förra kvartalet, och inga nykomlingar eller förändringar i placeringar kan noteras under Q2.

1 Investor
2 Telia
3 Ericsson
4 Volvo
5 Swedbank
6 SEB
7 SSAB
8 H&M
9 Handelsbanken
10 SBB

LÄS ÄVEN:

Investor: 600 000 ägare kan inte ha fel 

Investor drar ifrån – har fått 200 000 nya ägare på 2 år

Wallenberg tar ännu en tugga av OMXS30 – genom Saab

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market