Pensionsbolag
Så vill Norman förenkla pensionssparandet
Regeringen kommer före sommaren att presentera ett förslag som begränsar möjligheterna för försäkringsförmedlare att ta emot provisioner.
“Syftet är att undvika en provisionsbaserad flyttkarusell som på intet sätt gynnar spararna men väl förmedlarna. Vidare kommer vi att ge Finansinspektionen i uppdrag att arbeta för en överenskommelse med branschen om mer och tydligare information till kunderna om vad det kostar att flytta sitt pensionskapital”, skriver finansmarknadsministern.
Därefter avser regeringen gå vidare med att undersöka möjligheterna att införa full rätt att flytta privata fondförsäkringar och att förbättra möjligheterna att utan skattekonsekvenser flytta ihop två eller flera pensionsförsäkringar som det inte längre betalas premier till – så kallade fribrev – till en enda försäkring.
“Det skulle innebära att många sparare kan få en bättre och enklare överblick över sitt pensionssparande, samtidigt som de administrativa kostnaderna kan minska”, enligt Peter Norman.
I ett tredje steg avser regeringen gå vidare med hur utökad flytträtt för pensionssparande inom ramen för en så kallad
traditionell livförsäkring kan skapas, utan att det missgynnar vare sig det kvarvarande kollektivet eller den sparare som vill flytta.
“Regeringen ser värdet av en stärkt flytträtt också i de kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringarna för att stärka försäkringstagarnas intressen. Men utformningen av flytträtten inom den kollektivavtalade tjänstepensionen är i första hand ett ansvar för arbetsmarknadens parter. Regeringen har därför för närvarande inga planer på att föreslå några förändringar för de kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringarna”, skriver finansmarknadsministern.
Genom ovanstående steg ska konsumenten få ett större inflytande över sitt sparande och sin pension. Det skapar en bättre pensionsmarknad och stärker individens makt över sin egen framtid, resonerar regeringen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.