Så vill M minska bidragsberoendet

Moderaterna vill införa ett samlat bidragstak, enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

Man ska varsam med att dra för stora växlar, men inte heller ta en BNP-tillväxt på 4 procent för given. Man ska inte bygga en ekonomisk politik på att vi har högre tillväxt än andra länder.

Det säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, vid en pressträff om det ekonomiska läget och prioriteringarna för Moderaternas ekonomiska politik inför budgetmotionen 2017.

Men nu har vi ändå högkonjunktur i Sverige och då måste de offentliga finanserna stärkas – trots det har vi nu dock ett rejält finansiellt underskott, säger den ekonomisk-politiska talespersonen.

“Det borde med det nya överskottsmålet vara 0,33 procent överskott, men vi ligger rejält negativt. Det växer trots att konjunkturen går uppåt, och det är rejält problematisk”, säger Kristersson.

LÄS MER:

Ett annat problem är det stora utanförskapet, fortsätter han. Moderaterna kommer att under hösten föreslå att begränsa rätten till föräldraledighet för att minska risken för att långa ledigheter leder till långvarigt utanförskap. Man ska kunna vara hemma 12 månader istället för 16 månader på garantinivå samtidigt som rätten till förskola utökas för föräldrar som “lever på försörjningsstöd och vill arbeta”.

Vidare så kan enligt Kristersson de samlade bidragen, om man lägger dom på varandra, konkurrera i intäktsnivå med en startlön på det första jobbet. Därför vill Moderaterna se ett samlat bidragstakt – man ska inte kunna få mer i bidrag än 75 procent av lägstalönen plus bostadsbidrag.

“Det bygger på en gammal hederlig svensk princip om att det alltid ska löna sig att arbeta”, konkluderar Kristersson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group