Så värderas bioteknikjättarna

Bioteknikbolagen har rusat fram på börsen de senaste åren. I branschen är den amerikanska dominansen total.

Aktierna inom biotekniksektorn har utvecklats mycket starkt de senaste åren. Amerikanska Nasdaqs bioteknikindex har stigit med över 300 procent de senaste fem åren. Även om indexet har rekylerat kring 10 procent sedan toppen i somras, är sektorn fort­farande plus 16 procent i år, vilket är betydligt bättre än Nasdaq Composite. Antalet förvärv och fusioner är på rekordnivåer.

Affärsvärlden har med hjälp av databasen Factset listat de 25 största bioteknikbolagen globalt. Listan domineras totalt av amerikanska bolag insprängt med två danska bolag och ett schweiziskt. Tillväxten i sektorn är hög och en stor del av bolagen är lönsamma. Direktavkastningen är låg och värderingsmultiplarna är väl spridda, beroende på hur mogna produkterna är och när patenten löper ut.

Största bioteknikbolaget är Gilead Sciences med ett börsvärde på 150 miljarder dollar och mest känt för blockbustermediciner inom hiv och hepatit C. Bolaget växer snabbt och med en väldigt hög rörelsemarginal. Multiplarna är låga med ev/ebit 6 på innevarande år, vilket speglar att analytikerna bedömer att vinsten planar ut på nuvarande nivån.

Bäst utveckling under de senaste fem åren har Regeneron haft med 1 950 procent i värdestegring. En annan stor vinnare är Amgen, som bland annat driver viss forskning ihop med Astra Zeneca. På Köpenhamnsbörsen återfinns enzymtillverkaren Novozymes och Genmab som båda värderas till betydligt saftigare multiplar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF