Så tjänar du pengar på avvaktande börs

Börsen är fortfarande skakig men tycks röra sig inom ett lite snävare intervall. På en sådan marknad är optioner ett sätt att få avkastning, oberoende av vilken marknadstro, riskprofil eller portföljstorlek du har.

Med optioner kan du köpa eller sälja en aktie, till ett bestämt pris under en bestämd tidsperiod. Det går att sätta ihop en kombination för alla scenarier. Affärsvärlden har tagit fram ett exempel som passar för den som just nu är relativt avvaktande till börsen.

Exemplet bygger på vår syn på Ericssonaktien under de närmaste månaderna. Vi tror inte det blir en raket, även om börsen skulle vända upp. Samtidigt tog aktien så mycket stryk i höstas att den har visat upp en högre motståndskraft än många andra papper under den svaga inledningen på 2008. Det finns alltså en del som talar för en hyggligt stabil utveckling för Ericsson de närmaste månaderna.

Vi använder Stockholmsbörsens standardiserade optioner, där löptid, lösennivå och underliggande antal aktier är förutbestämt. Alla som har skrivit på ett särskilt optionsavtal, det räcker inte med vanligt depåavtal, kan göra affären via sin bank eller internetmäklare. Vi väljer en köpoption på 14-kronorsnivån i april månad.

En option ger oss rätt att köpa Ericsson på 14 kronor på lösendagen den 18 april. Löptiden för Stockholmsbörsens aktieoptioner är alltid till och med den tredje fredagen i lösenmånaden. (Om man i stället vill spekulera i att Ericsson kommer med en bra, eller dålig, kvartalsrapport den 25 april bör man i stället välja en option med lösen i maj.)

Optionen kostar 1,05 kronor per aktie, och eftersom Affärsvärlden köper 100 kontrakt om 100 optioner styck, motsvarande 10 000 aktier, uppgår kostnaden till 10 500 kronor. Kostnaden för själva transaktionen brukar ligga på 1-14 kronor per kontrakt i clearingavgift plus 0,5-1 procent i avgift på premien. I det här fallet blir avgiften ungefär 1 500 kronor.

Nästa steg är att sälja, eller ställa ut, 200 kontrakt på en köpoption med en lösennivå på 15 kronor. Det innebär att vi tar på oss skyldigheten att sälja Ericsson på 15 kronor om aktien står högre än så på lösendagen den 18 april. För besväret får vi 60 öre per aktie. Eftersom vi ställer ut 200 kontrakt, motsvarande 20 000 aktier, får vi in 12 000 kronor före avgifter. Efter avgifter får vi 9 500 kronor.

Den här kombinationen kallas för en positiv ratiospread på optionspråk. Den ger i det här fallet rätten att köpa 10 000 aktier i Ericsson för 14 kronor styck den 18 april och dessutom skyldigheten att sälja 20 000 aktier i Ericsson för 15 kronor styck (om aktien står i mer än 15 kronor den 18 april). Totalt har positionen kostat 2 500 kronor (12 000-9 500 kronor).

Tänk bara på att få affären genomförd som en kombination. Gör du en option åt gången är det stor risk för att priserna ändras beroende på att Ericssons aktiekurs rör sig under den tid du håller på att handla.

Vad blir det då för utfall vid olika nivåer på Ericssons aktiekurs?

Eftersom vi får köpa på 14 kronor innebär det att vi har en breakeven på 14+0,25=14,25 kronor per aktie. Skulle aktien kollapsa är den maximala förlusten 2 500 kronor.

Skulle aktien däremot stiga måttligt tjänar vi pengar. Det bästa vore om aktien stannar på 15 kronor, den nivå som vi förbundit oss att sälja på. Vinsten kan maximalt komma att uppgå till 15-14,25=75 öre per aktie. Det vill säga 7 500 kronor eller tre gånger vår ursprungliga insats.

Den stora risken i den här positionen finns på uppsidan. Om Ericsson skulle stiga kraftigt kan det bli dyrt. För 100 av kontrakten svarar den köpta köpoptionen på 14 kronor upp mot den sålda på 15 kronor. Men vi sålde ytterligare 100 kontrakt på 15 kronor, vilket innebär att för varje krona Ericssonaktien står över 15 kronor i april kostar det oss pengar.

Eftersom vinsten mellan 14 och 15 kronor uppgår till 75 öre, förlorar vi pengar på positionen först efter 15,75 kronor. Ericssons aktiekurs ligger för närvarande på 14 kronor. Så länge den inte stiger över 15,75 kronor, en uppgång motsvarande 13 procent på två månader, förlorar vi inte mer än vår maximala insats. Men om aktien stiger mer förlorar vi, 12 500 kronor om den når 17 kronor och 22 500 kronor om den når 18 kronor.

Den här är alltså exempel på en kombination som passar den som inte tror på en kraftig återhämtning på börsen (eller för Ericsson i det här fallet) de närmaste månaderna. Eller i alla fall bedömer det som sannolikt att Ericsson inom de närmsta månaderna kommer att hålla sig under 15,75 kronor.

Fördelen med optioner är att de ger hävstång och minskad kapitalbindning och att man kan höja avkastningen i tider när börsen eller en aktie rör sig i sidled. Nackdelen är, förstås, att riskerna är betydligt högre än i vanliga aktieaffärer, inte minst när man ställer ut optioner. Det är därför extra viktigt att bevaka sina positioner.

___________________________________________________________

Kostnad vid etablering av position
Köp av 100 kontrakt köpoptioner i Ericsson med lösen i april på 14 kronor:
-12 000 kronor (inklusive avgifter)

Försäljning av 200 kontrakt köpoptioner i Ericsson i april på 15 kronor:
+9 500 kronor (inklusive avgifter)

Kostnad för etablering:
-2 500 kronor

____________________________________________________________

Några optionstermer
Köpt köpoption: Ger innehavaren rätt att köpa en aktie på en viss nivå.

Köpt säljoption: Ger innehavaren rätten att sälja en aktie på en viss nivå.

Utfärdad köpoption: Innebär en skyldighet att sälja på en viss nivå.

Utfärdad säljoption: Innebär en skyldighet att köpa på en viss nivå.

Löptid: Optionens livslängd. Stockholmsbörsens aktieoptioner löper till och med den tredje fredagen i lösenmånaden.

Lösennivå: Den kursnivå på underliggande innehav som optionens värde beräknas på

Kontrakt: Ett kontrakt motsvarar 100 aktier. Optioner bör handlas i poster om 10 kontrakt, så kallade block.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.