Så tjänar du på raset

Blankning är en mytomspunnen och ofta kritiserad företeelse. Men även småsparare kan ge sig in i blankningsspelet.

Det har skällts mycket på blankarna under höstens börsnedgång. Men faktum är att det sedan länge är tillåtet att sälja aktier man inte äger med syfte att sedan köpa tillbaka dem till en lägre kurs, och därmed göra en vinst på kursfallet. Tidigare har strategin fungerat bäst för större investerare med tillgång till egen mäklare. Nu har internetmäklarna sett till att möjligheten att blanka, eller gå kort som det också kallas, är tillgänglig för alla intresserade.

För aktiva aktiehandlare är det självklart en fördel att kunna tjäna pengar oavsett börsriktning. Men det gäller att komma ihåg att risken vid blankning är högre än vid köp. Även om det känns avlägset just nu är den långsiktiga trenden på börsen uppåt, vilket gör att den som i ett längre perspektiv går kort på marknaden per definition blir en förlorare. Teoretiskt kan förlusten bli hur stor som helst. Den kan dessutom komma plötsligt. Största risken för blankare är att någon lägger bud på bolaget. Under normala förhållanden är det därför en klok strategi att skydda sin korta position genom att köpa en billig köpoption som försäkring mot alltför stor uppgång.

Problemet just nu är att det inte finns några billiga optioner. Optionspriset är ju en funktion av lösenpris, återstående tid till förfall, marknadsräntan samt standardavvikelsen i priset för den underliggande tillgången. Det är den sistnämnda som ställer till med problem. Principen är: ju större kursrörelser desto dyrare optioner. Som exempel kan nämnas att 30 dagars volatilitet för Ericsson i dag ligger på över 60 medan motsvarande siffra för ABB är 80.

Men det kan ändå vara på sin plats med ett exempel. Den som tror att kursen för Ericsson ska fortsätta ned kan i dag sälja aktien för 61 kronor. Men efter måndagens urstarka tidigarelagda rapport vet vi att kursen även kan röra sig kraftig uppåt. Som en försäkring köps därför standardiserade köpoptioner med förfall den tredje fredagen i november med lösenpris 70 kronor. Kostnaden för att slippa alla förluster över 70 kronor blir ungefär 1,60 kronor per aktie plus avgifter. Vilket gör att aktiekursen måste backa nästan 3 procent innan positionen ger någon vinst.

En annan vanlig variant är att kombinera en köpvärd aktie med en som väntas utvecklas svagare i samma sektor. Ett aktuellt kontroversiellt exempel är att blanka Nordea och köpa Swedbank för pengarna. Tanken är att på så sätt neutralisera sektorrisken och i stället enbart exponera sig mot bolagsrisken. Men det gäller att vara försiktig. Ibland kan utfallet bli det motsatta.

Strategin går givetvis att utveckla ytterligare. Genom att gå kort hela marknaden, det vill säga sälja index och sedan köpa vissa utvalda aktier som förväntas gå bättre än börsen som helhet, skapar många hedgefonder relativt stabil avkastning. Det brukar kallas för att skapa alfa, det vill säga den avkastning som skapas utöver index. Handlar det om att gå kort hela marknaden är det som privatperson oftare effektivare att sälja en indextermin i stället för att blanka en korg med aktier.

Då risken med blankning ligger i att kursen sticker i väg och att aktien måste köpas tillbaka till ett högre pris, ställer mäklaren krav på god säkerhetsmarginal. Oftast 30 procent. Det innebär att den som har 100 000 kronor i eget kapital kan blanka aktier till ett värde av 333 333 kronor. Säkerhetskravet följer sedan marknadsvärdet på de lånade aktierna och justeras därmed efter hand som kursen rör sig. Som säkerhet ställs övriga tillgångar i depån, räknat till aktuellt belåningsvärde, samt eventuella kontanta medel. Men det är viktigt att inte ligga för nära gränsen eller ta för stor risk mot vad man normalt gör med sina placeringar.

För att få blanka aktier är det några praktiska krav som ska uppfyllas. Förutom att ha en depå krävs att ramavtal för aktielån samt förfogandeavtal skrivs under. För den som har en beviljad kredit knuten till sin depå finns förfogandeavtal redan på plats. Dessutom är det inte dumt att ha skrivit på avtal för derivathandel, detta för att kunna använda sig av optioner och terminer.

Rent praktiskt är det lika lätt att blanka som att köpa. Hos internetmäklarna blir en aktie blankad om säljorder läggs utan att motsvarande innehav finns i depån. På depåkontot dyker det då upp ett minus före antalet aktier. Motparten, det vill säga köparen av aktierna, vill naturligtvis ha sina aktier levererade. Därför behöver motsvarande antal lånas av någon. Det sker numera med automatik. Kostnaden för detta är ett par hundra kronor i administrationsavgift plus 3 procent i årsränta beräknat på aktuellt värde på de lånade aktierna. Denna tas ut månadsvis i efterhand. Sedan tillkommer vanligt courtage vid köp och försäljning av aktierna.

Men det är viktigt att komma ihåg att långivaren kan kräva att få tillbaka sina aktier. Då måste positionen stängas. För att slippa detta problem är det bäst att hålla sig till de mest omsatta aktierna som är lätta att få låna. Det kan också vara bra att veta att eventuell utdelning som avskiljs under perioden tillhör ägaren. En hint om vilka aktier som är populärast att gå kort i för stunden kan fås genom att studera börsens veckostatistik för aktielån. Har antalet utlånade aktier i ett bolag ökat kraftigt kan det vara en signal om att placerarna tror på kursfall.

Under vecka 41 när börsen föll 20 procent var aktier till ett sammanlagt värde om 28 miljarder kronor utlånade. Populärast denna vecka var i nämnd ordning Hennes & Mauritz, Ericsson B, Sandvik, Assa Abloy, Handelsbanken och Electrolux. Bankerna har glidit längre ned på listan, vilket beror på att kurserna fallit mest i denna sektor. För en månad sedan var Swedbank det mest blankade bolaget om man mäter antalet utlånade aktier i förhållande till totala aktiestocken. Då var 5 procent av aktierna utlånade. Nu har kvoten minskat till 3,8 procent, men Swedbank är fortfarande den bankaktie som har mest aktier utlånade. Tvåa är SEB, med 2 procent av A-aktierna i utestående lån.

Så blankar du

Så här fungerar blankning:
* Kontrollera att det går att låna aktier i önskat bolag.
* Sälj aktierna i marknaden.
* Vänta på att kursen faller.
* Köp tillbaka aktierna på börsen.
* Lämna tillbaka aktielånet.

För att få blanka krävs:
* Depå hos bank eller fondkommissionär.
* Ramavtal för aktielån.
* Förfogandeavtal.
* Säkerhet för aktielånet.
* Avtal för optionshandel (bra att ha).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.