Så ska Villard få tillbaka förtroendet för AMF

Som ny ordförande i AMF Pension är en av Bertil Villards viktigaste uppgifter att se till att pensionsspararna återfår förtroendet för det utskällda bolaget.

Det har stormat mycket kring bonusar och pensioner i AMF Pension de senaste månaderna. Ägarnas förhoppning, LO och Svenskt Näringsliv, är att styrelseproffset Bertil Villard, som får ett arvode på 300 000 kronor, nu ska kunna gjuta olja på vågorna.

Vad är det som gör dig lämpad för uppdraget?

– Jag har mångårig erfarenhet av såväl den finansiella sektorn som av styrelsearbete. Jag har haft styrelseordförandeuppdrag i bland annat SalusAnsvar och SEB Tryggliv (Gamla).

Hur mycket tid kommer det att ta?

– Normalt är det fyra fem styrelsemöten per år inom AMF plus utskottsmöten. Jag räknar med ca 20 procent av en full arbetstid under första året, men man måste ha utrymme för om uppdraget tar mer tid.

Hur påverkar det här ditt arbete på Vinge där du även är delägare?

– Jag kommer att jobba vidare men dra ner lite på andra uppdrag.

Vilka blir dina första uppgifter?

– Att få igång ett bra och effektivt styrelsearbete. Dessbättre har vi en ny bra ledning med Ingrid Bonde i spetsen vilket innebär att vi så snabbt som möjligt måste skapa en arbetsro och ett stöd för denna.

Flera LO-företrädare har riktat kritik mot att styrelsen kom undan och fick ansvarsfrihet för 2008. Hur ser du på den kritiken?

– Det är en aktieägarfråga som jag inte vill kommentera. Den hänför sig också till en period där jag inte deltog i handläggningen.

Hur ska du återfå pensionsspararnas förtroende?

– Jag tror och hoppas att pensionsspararna har ett stort förtroende redan som det är. AMF toppade den senaste rankningen av landets stora livbolag som kom förra veckan. Trots det finns ingen annan väg att gå än den som alla bolag måste ta, det vill säga att som god ägare ge högsta möjliga avkastning. Styrelsens uppgift är att se till att stötta ledningen i arbetet att fortsätta leverera hög avkastning.

Hur tror du att det som hänt kommer att påverka höstens pensionsval?

– Jag hoppas att det inte kommer att påverka utan att våra sparare kommer att se till var de kan få den bästa avkastningen. Att de förhoppningsvis ser frågan på samma sätt som jag. Att det är en fråga som flutit upp till ytan som egentligen inte handlar om AMF:s verksamhet.

Vad handlar den om då?

– Det är en styrelsefråga som fått ett väldigt fokus. Den kom inte som en brist i bolagets verksamhet utan som en fråga på styrelsenivå. Det är viktigt att inte blanda ihop AMF:s verksamhet och prestation med den här frågan.

AMF Pension förvaltar 289 miljarder kronor åt 3,8 miljoner sparare och ägs av LO och Svenskt Näringsliv.

14 mars avslöjas att AMF Pensions högsta chefer skulle få 17 miljoner kronor i bonus trots bolagets miljardförlust.

17 marssparkar AMF:s nya vd Ingrid Bonde vice vd Ingvar Skeberg sedan det framkommit att han flyttat sina egna pensionspengar för att slippa återtaget.

22 marsvisar det sig att tidigare vd:n Christer Elmehagen också har flyttat sina pensionspengar för att skydda dem.

24 marsLO-basen Wanja Lundby-Wedin, som sitter i AMF:s styrelse och är hårt trängd, känner sig “lurad”. Uttalandet får hård kritik och externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen skett.

29 marsvisar revisorernas rapport att Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har.

5 aprilavgår Wanja Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen.

18 aprilsäger styrelsen att den anser att Elmehagen lämnat felaktiga uppgifter om sina pensionsavtal i årsredovisningen och kräver att han betalar tillbaka.

22 aprilmeddelas att Lennart Jeansson blir ny styrelseordförande efter Göran Tunhammar. En vecka senare tar LO tillbaka sitt stöd för Jeansson eftersom han bett arbetsmarknadsministern att förändra lagen om anställningsskydd.

4 junihålls AMF:s bolagsstämma där ägarna utser Bertil Villard till ny ordförande.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase