Så ska makten användas

Det är en osedvanligt kall majmorgon när Affärsvärlden träffar Liza Jonson på Brasserie Luzette – faktiskt så pass kall att några vilsna snöflingor singlar ner utanför Centralstationens fönsterrutor. Men kyla verkar inte vara något som besvärar Roburs nytillträdda vd som säger sig bada utomhus året runt och som redan hunnit med fem dopp i år vid familjens sommarstuga.

– Jag älskar vatten och tillbringar så mycket som möjligt av min fritid nära vatten eller snö – på skidor, på båten eller vid vår stuga i skärgården. Jag har hunnit bada fem eller sex gånger hittills i år, och första gången var det faktiskt inte mer än ungefär två grader i vattnet, ­säger hon.

Konsten att hålla sig kall är kanske ­något som kommer väl till pass i Liza Jonsons nya befattning. Robur är Sveriges största fondförvaltare med ungefär 1 200 miljarder kronor i förvaltat kapital, innehav i 2 500 börsnoterade bolag och representation i mer än 70 valberedningar. Med det följer makt, och det råder ingen tveksamhet kring hur Liza Jonson vill att den makten ska ­användas. Nyckelordet är hållbarhet.

– Det är extremt viktigt att jobba med hållbarhet när man jobbar med investeringar. Att investera hållbart handlar inte om att vara snäll, utan om att maximera det finansiella värdet. Robur har ett väldigt starkt ­fokus på hållbarhetsfrågorna och vi gör väldigt mycket mer än vad som syns utåt.

Hållbarhet handlar för Liza Jonson om ett brett arbete där miljöfrågor och fossila utsläpp självklart är en viktig del. Men det handlar också om andra frågor, till exempel kvinnlig representation i företagsstyrelserna. Hon är inte någon förespråkare för kvotering utan tror att problemet kan lösas på andra sätt.

– Tittar man på de styrelser där vi har ­inflytande så är den kvinnliga representationen nu uppe i 38 procent. Jag tror att det viktiga är att man arbetar för att få fler kvinnor i de ledande operativa befattningarna, då kommer styrelserepresentationen att följa med.

Liza Jonson kommer närmast från befattningen som fondchef på Storebrand och vd för SPP Fonder. Men hon har också tidigare arbetat som marknads- och produktchef på nätmäklarfirman Etrade och växte ­stegvis till att bli bolagets vice vd. Det innebär att hon också har förmåga att ta sig an en av Roburs utmaningar – digitaliseringen av ­finansbranschen.

– Jag tror att digitaliseringen kommer att fortsätta att göra många tjänster mycket enklare och tydligare för våra kunder. Vi har bara sett början på den här utvecklingen.

Hur placerar då Roburs vd sitt eget spar- och pensionskapital? Svaret kommer utan tvekan:

– I hållbara fonder. Det är självklart.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.