Så ser juristerna till att ta rejält betalt av kunderna

Specialisering, hög beläggning och uppdrag från internationella kollegor. Det är några av advokatfirmornas knep för att få så höga intäkter som möjligt per jurist. White & Case toppar återigen listan.

– Vi är naturligtvis nöjda med det. Förra året fick vi tidigt på året in flera stora uppdrag som gjorde att vi hade hög beläggning under hela året, säger Göran Åseborn, partner på White & Case.

Det är stor skillnad mellan intäkterna per jurist på byråerna i Affärsvärldens granskning. Bland de 15 högst rankade byråerna för 2002 är White & Case nummer ett. De drar in 3,4 miljoner kronor per år och jurist, medan Lindh Stabell Horten, som hamnade sist, hade en intäkt på knappt 2,3 miljoner kronor per jurist.

White & Case överträffar även sina närmaste konkurrenter med råge. Tvåan Baker McKenzie har drygt 3,1 miljoner kronor i intäkt per jurist. Fyran Södermarks hamnar på knappt 3 miljoner kronor per jurist, men är ändå den stora vinnaren. Firman har nämligen klättrat från tolfte plats 2001.

Frågan är då vad som gör att den ena byrån drar in så mycket mer pengar per jurist än den andra.

– Vi är jämförelsevis en liten byrå som fått in stora uppdrag som krävde mycket personal. I och med att vi är få jurister fick det ett stort genomslag på beläggningsgraden. Det är naturligtvis lättare att få full beläggning om man är få jurister än om vi varit så stora som Mannheimer Swartling och Vinge, säger Göran Åseborn.

White & Case är hårt specialiserade på vissa delar av affärsjuridiken, exempelvis förvärv och fusioner och större internationella tvister. Både Vinge och Mannheimer Swartling är däremot bredare, en sorts fullsortimentsbutiker. Under förra året fick White & Case ta del av flera av de stora affärerna i näringslivet.

– De stora uppdragen inom vissa sektorer ger bra betalt och vi hade förmånen att få vara med på några av dem. Är man alltför bred så arbetar man också med uppdrag som inte är lika inkomstbringande, säger Göran Åseborn.

Baker McKenzie ingår i en internationell advokatkoncern med kontor över större delen av världen. Enligt Bo Lindqvist, managing partner och delägare i byrån, leder detta till stora uppdrag som i sin tur ger stora intäkter.

Samtidigt pekar han på vikten av att ha rätt sorts klienter. Större klienter med stora och ofta komplicerade frågor har större förståelse för att arvodena kan bli höga jämfört med vad privatpersoner och mindre företag har.

– De är beredda att betala för kvalificerad rådgivning och de är i första hand intresserade av att få rätt hjälp i rätt tid av rätt person, säger Bo Lindqvist.

Att Södermarks advokatbyrå klättrat från tolfte till tredje plats beror i första hand på dess specialisering på tvistemål. Under förra året fick firman många stora tvisteärenden på sitt bord, så beläggningsgraden var mycket god.

– Klienter är i viktiga tvistemål beredda att investera i advokatkostnader om vinsterna och möjligheterna är stora, säger Lars Sandberg, advokat och delägare i byrån.

– Framgångsreceptet? Vi tror på hårt arbete där kvalitet i jobbet genererar nya uppdrag. Hittills har det varit så, konstaterar han.De tjänar mest per jurist
Byrå Intäkt/jurist, mkr
1. White & Case 3,43
2. Baker & McKenzie 3,16
3. Gernandt & Danielsson 4,67
4. Södermark 2,94
5. Cederquist 2,88
6. Vinge 2,88
7. Magnusson Wahlin Qvist Stanbrook 2,83
8. Linklaters 2,80
9. Mannheimer Swartling 2,69
10.Hammarskiöld & Co 2,63
11.Foyen & Co 2,62
12.Åberg & Co 2,57
13.Allians 2,54
14.Hökerberg & Söderqvist 2,53
15.Andersson & Gustafsson 2,50
16.Alrutz 2,50
17.Nordia 2,43
18.Bergling & Partners 2,37
19.Lindh Stabell Horten 2,27
20.Danowsky & Partners 2,26

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.