Så räddade Wallenbergarna sin påläggskalv ur Alecta-härvan

Alectas revisor ville neka flera ledamöter ansvarsfrihet inför stämman 2024. Sen svängde han. Nu kan Affärsvärlden, baserat på trovärdiga källor, avslöja varför PwC-revisorn ändrade sig. Anledningen var press från Sveriges mäktigaste finansfamilj, Wallenbergarna.
Så räddade Wallenbergarna sin påläggskalv ur Alecta-härvan - hedengran2
Kusinerna Wallenberg räddade sin trotjänare Petra Hedengran. Foto: TT och Bildbyrån (Montage)

Efter starkt kritiserade mångmiljardinvesteringar i amerikanska nischbanker och Heimstaden Bostad stod Alectas revisor inför en diger uppgift. PwC-revisorn Morgan Sandström granskade beslut och processer. Därpå informerade han Finansinspektionen om vad han hittat.

I hans kommunikation till Finansinspektionen, som Afv läst, skriver han varför han vill neka flera ledamöter ansvarsfrihet. Det gäller bland andra de som suttit i det beslutande finansutskottet, ordföranden Ingrid Bonde och styrelseledamoten Petra Hedengran.

Bara några dagar senare har allting förändrats. Sandström har ändrat sig och meddelar Finansinspektionen igen. Till stämman är istället hans rekommendation att ge ledamöterna grönt ljus.

Starka krafter sätts i rörelse

På scenen under stämman i april förra året berättade han öppet om sina tvivel kring ansvarsfrågan, men förklarade att han landat i ett tillstyrkande då han fått ytterligare underlag från berörda ledamöter. Afv kan nu berätta om spelet bakom revisorns plötsliga åsiktsbyte.

Sandströms första brev till Finansinspektionen skapade en febril aktivitet på flera håll. Det är starka krafter som sätts i rörelse när enskilda individer riskerar att pekas ut för dåliga investeringsbeslut.

I media är det framför allt ordföranden Ingrid Bonde och vd Magnus Billing som får rubrikerna. Men i själva verket är det en annan person som anses värd att försvara.

Chefsjuristen får inte smutsas ned

För Wallenbergsfären är det otänkbart att deras påläggskalv och första dam, Petra Hedengran, ska nekas ansvarsfrihet i en styrelse. Det finns många anledningar till att hon måste hållas ren.

För det första är hon Investors chefsjurist, med närmare två decennier i bolagets tjänst. Men Petra Hedengran ansvarar också för att samordna arbetet i elva valberedningar där Investor utser ordförande. I sex av dessa valberedningar, inklusive de för Atlas Copco, SEB och Electrolux Professional, innehar hon själv ordförandeposten. Ett nekande av ansvarsfrihet skulle solka ned hennes namn på ett sätt som Wallenbergsfären inte kan tillåta. Detta enligt flera källor inom maktsfären.

Wallenbergs husrevisor löser problemet

Enligt uppgifter till Afv får Sandströms första skrivelse till FI direkta effekter inom PwC. På revisionsfirman får nu Sandström veta att han bör diskutera frågan med sin ordförande, Peter Nyllinge.

Peter Nyllinge är inte vem som helst. Förutom att ha varit VD för PwC Sverige, är han också det närmaste man kommer att vara Wallenbergs egen husrevisor.

Sen juli 2024 är han rådgivare åt ägarbolaget Wallenberg Investments, och i flera år var han revisor åt Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM AB. Han har också reviderat Investorbolagen Ericsson och SEB.

De interna diskussionerna mellan Sandström och Nyllinge gör susen. På bara några dagar har Morgan Sandström helt svängt i frågan om ansvarsfrihet. Stämman ger ansvarsfrihet. Och Wallenberg och Petra Hedengran kan pusta ut, om än tillfälligt. För fortfarande har Finansinspektionen inte sagt sitt.

Afv har sökt Jacob och Marcus Wallenberg via Investor. Kommunikationsdirektören Jacob Lund förnekar att bolaget Investor utövat något inflytande över processen. På frågan om det även gäller kusinerna Wallenberg svarar han:

“Det är min bestämda uppfattning.”

Morgan Sandström vill inte kommentera Afv:s uppgifter, utan hänvisar till Alecta. Inte heller Peter Nyllinge vill säga något, men han i sin tur hänvisar till PwC.

Pensionsgigant

Alecta är det femte största pensionsbolaget i Europa och förvaltar omkring 1330 miljarder åt 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Tjänstepensionsbolaget ägs av de försäkrade och försäkringstagarna, men kontrolleras av Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.