Så påverkas bolagen av den svagare kronan

Swedbank och sparbankerna har undersökt hur den svagare kronan påverkar Sveriges handelsberoende företag.
Så påverkas bolagen av den svagare kronan - pengar-700_binary_6962200.jpg

Hälften av de mest import- och exportintensiva företagen uppger att den svagare kronan påverkar lönsamheten negativt. Endast vart femte bolag uppger att den svagare kronan påverkar positivt, enligt Swedbanks undersökning bland 400 inköpschefer.

Det är dock skillnad mellan tjänstesektorn och industrisektorn. Inom tjänstesektorn uppger sex av tio företag att lönsamheten påverkas negativt. Däremot är det nästan lika stor andel industriföretag som anser att den svagare kronan har en negativ påverkan som de som anser att den har en positiv påverkan.

– Det är ändå värt att notera att det är en så stor andel industriföretag som påverkas negativt av kronförsvagningen, vilket stödjer bilden av att många företag har ett stort importinnehåll i sin produktion, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Svenska storföretags exponering mot utländsk valuta är stor, inte minst på grund av ökad specialisering i näringslivet. För att effektivisera och minimera produktionskostnaderna flyttar företagen delar av produktionen utomlands eller köper in delar av produktionen från utländska leverantörer, skriver Swedbank.

Småföretag drabbas också av den svagare kronan. Enligt SCB fanns det 120 000 importörer i Sverige under 2017, tre gånger fler än antalet exportörer, och majoriteten av dessa är småföretag. Inom handeln har vart tredje företag upplevt en försämrad lönsamhet under det senaste året.

– Det innebär att en svagare krona även är utmanande för de mindre företag med importverksamhet vilka ofta inte har samma resurser för valutariskhantering som storföretagen i allmänhet har, säger Jörgen Kennemar.

Hur bedömer ni att försvagningen av kronkursen mot t.ex. euro och dollar påverkar företagets lönsamhet?

  Negativ påverkan Positiv påverkan Marginell påverkan Vej ej
Totalt 47,1% 20,6% 22,6% 9,7%
Tjänsteföretag 58,9% 9,6% 1 9,2% 12,3%
Industriföretag 36,6% 30,5% 25,6% 7,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF