Så påverkar maktskiftet dig som vill starta eget

Mycket tyder på att det ska bli lättare att få loss pengar till företagsstarten. Och att den privata förtjänsten när företaget börjar gå med vinst kan bli större. Affärsvärldens experter ger sin syn på de nya villkoren för dig som siktar på en karriär som entreprenör.

Vill du bli en ny Niklas Zennström eller Ingvar Kamprad? Men har ännu inte kickat i gång ditt första företag? Då kanske maktskiftet kan få dig att ta steget. Förhoppningarna är extremt höga hos de entreprenörsexperter och företagare som Affärsvärlden talat med. Nu ska det bli både enklare och mer lockande att starta eget, tror samtliga.

Samtidigt försöker de besinna sig och påminner om att det är skillnad mellan snack och handling: Hur mycket av alliansens förslag kommer att bli verklighet? Och hur mycket kommer man att hinna få med i budgetpropositionen i januari?

En av mest påtagliga förändringarna gäller de företagare inom vissa delar av tjänstesektorn som siktar på att expandera. Kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter gör det billigare att anställa personal. För alla företagare gäller att det ekonomiska ansvaret vid sjukskrivning minskar.

Andra förändringar kan stärka viljan att starta eget.

Mycket tyder nämligen på att det ska bli lättare att tjäna pengar som företagare. Fåmansskattereglerna, 3:12, som avgör hur mycket av vinsten som ska beskattas som inkomst respektive bolagsvinst, förändras. Kravet på hur mycket av vinsten som måste tas ut som lön (och alltså beskattas högre än om den togs ut som bolagsvinst) sänks till 430 000 kronor. Dessutom ska den fåmansföretagare som säljer sitt företag och investerar pengarna i ett nytt företag få skjuta upp reavinster upp till fem miljoner kronor, på samma sätt som reavinsten för försäljning av bostäder kan skjutas upp.

Det kan bli lättare att få loss pengar till företagsstarten, bland annat just på grund av den uppskjutna reavinstbeskattningen. Det gör att fler personer kan bli affärsänglar och stötta nya företag.

Flera av de personer som Affärsvärlden varit i kontakt har också förhoppningar på att alliansen ska gå längre än utlovat. Några av önskemålen:

-Privata avknoppningar från vård, skola och omsorg skulle skapa möjligheter för företagande i en sektor där egenföretagandet i dag är lågt.

– Inga sociala avgifter för småföretag.

– Kompetenskonton som gör det möjligt att avsätta delar av sin lön för att skapa ett startkapital för egenföretagande.

– Bättre socialt skyddsnät för entreprenörer.

Maria Bristrand, Företagare sedan två veckor.

“Jag vill växa internationellt”

Efter 18 år som anställd startade Maria Bristrand egna företaget Distanskontoret som erbjuder små och medelstora företag hjälp med administrativa uppgifter. Tanken är att mindre företag ofta inte har tid eller resurser att till exempel boka möten och resor eller sortera kundregister. Att starten skedde samtidigt som regeringsskiftet är en slump, säger hon.

– Drömmen att starta eget har växt under åren, och jag har tagit intryck från USA där marknaden för så kallade virtual assistants har vuxit kraftigt.

– Jag hoppas förstås att regeringen ska underlätta för företagen att växa. Min målsättning är att växa i Sverige till att börja med och sedan internationellt, jag siktar på att starta verksamhet i USA.

Johan Kreicbergs, Chefekonom, Företagarna.

“Hur mycket hinner de baxa ut?”

– Mycket av det som alliansen har talat om är tydligt riktat mot att förbättra nystartarandan. Men samtidigt har de otroligt kort tid på sig att få ut allting som de har föreslagit. Frågan är: Hur mycket hinner de baxa in i budgeten för 2007? säger Johan Kreicbergs, chefekonom på Företagarna.

Den viktigaste förändringen för entreprenörer är inte något särskilt förslag. I stället är det signalvärdet – den sammanlagda effekten av nya förslag och en ny attityd till företagande – som kommer att göra den största skillnaden, tycker Johan Kreicbergs.

Bland de olika förslagen tror han att förändringen av reavinstbeskattningen vid försäljning av företag kan få stor betydelse. Förändringsförslaget innebär att vinsten skjuts upp, på samma sätt som vid köp av bostad, om den investeras i ett nytt företag.

– Det finns rätt många serieentreprenörer som startar upp företag och säljer av för att sedan starta nya företag. Med det här förslaget behöver man inte få en sådan avbränning av kapital. Och helt klart kan det också få betydelse för tillgången på riskkapital, när det blir lättare att lägga in sina vinstpengar från ett företag i ett annat.

Sänkningen av arbetsgivaravgiften gör det mer intressant att starta företag, trots att de flesta entreprenörer startar som enmansförtagare. För dem som planerar att utöka verksamheten genom anställning är det viktigt att veta att det ska bli mindre kostsamt, påpekar Johan Kreicbergs.

– I tjänstesektorn handlar det om kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter, men samtidigt måste man komma ihåg att företagare i andra branscher faktiskt får en något höjd arbetsgivaravgift.

Johan Kreicbergs tror att regeringsskiftet gynnar nyföretagande i landet, men han saknar flera områden i aliansens förslag. Ett är en reformering av socialförsäkringssystemet.

– För personer som är anställda finns en väldig trygghet i socialförsäkringen. Men som företagare betalar du in lika mycket arbetsgivaravgifter som en anställd, utan att ha samma möjlighet att utnyttja sjukförsäkringen. Småföretagare har svårt att sjukskriva sig, till exempel har de ju sina fasta kostnader kvar även om de får ersättning för utebliven lön, säger Johan Kreicbergs och refererar till Företagarnas undersökningar som visar att ensamföretagare sjukskriver sig mer sällan än anställda.

– Det man skulle kunna göra för att lösa problemet är att låta företagare slippa betala in de sociala avgifterna, eftersom de ändå inte utnyttjar systemet. Så gör de i Storbritannien och på Irland. Folkpartiet hade ett liknande förslag, men det finns inget gemensamt förslag från alliansen.

Anna Nedeby Bar-Am, Vd, Stockholms Nyföretagarcentrum.

“Många fler hushållsnära tjänsteföretag”

– Vi förväntar oss att skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer att göra att många fler kommer att starta företag inom den sektorn. Vi förbereder kurser och informationsträffar för den här gruppen, säger Anna Nedeby Bar-Am, vd på Stockholms Nyföretagarcentrum.

Förra året hade rådgivarna på Stockholms Nyföretagarcentrum cirka 5 000 besök av personer som planerade att starta eget. 1 500 personer som varit i kontakt med centrumet startade företag. Nu förebereder Anna Nedeby Bar-Am stiftelsen på ett kraftigt ökat antal sökande, främst personer som vill jobba med hushållsnära tjänster, som städning.

Finansiering är ofta den tuffaste biten för de entreprenörer som hon möter.

– Hit kommer många som vill starta handelsföretag, import- och exportföretag. De har svårare att hitta finansiering än till exempel företag som är väldigt forskningsinriktade, eller företag som redan kommit i gång.

– Nu hoppas jag att det ska bli lättare. Delvis för att det växer fram en ny attityd till företagande, det finns en förståelse för att man måste stödja nya företag eftersom det är de som skapar tillväxt, säger Anna Nedeby Bar-Am som tror att det leder till att man till exempel underlättar för riskkapitalister att satsa pengar i unga företag.

Harry Goldman, Vd Jobs & Society.

“Avknoppningar inom vård, skola, omsorg”

– Det stora problemet i dag är att alternativet att människor kan starta eget inte finns i beslutsfattarnas huvud. Men jag hoppas och tror att det kommer att ändras med den nya regeringen, säger Harry Goldman, vd på Jobs & Society, en organisation som verkar för nyföretagande och sponsras av ett 30-tal stora svenska bolag.

Utöver de förändringar som redan aviserats av alliansen tror Harry Goldman på flera nya villkor för företagare, på lite sikt. Ett exempel är vård, skola och omsorgssektorn där han tror att det kommer att öppnas nya möjligheter för att knoppa av verksamheter från bland annat sjukhus.

– Förmodligen har vår nya regering lärt sig något sedan förra gången de hade makten. Då var det bara hela sjukhus som var till salu när offentliga verksamheter skulle privatiseras. Och hur många har råd att köpa ett helt sjukhus?

– Jag tror att vi kommer att se en ny kategori av egenföretagare, de som tar över mindre enheter inom vård, skola och omsorg och driver dessa vidare i egen regi.

Enligt Harry Goldman är andelen kvinnor som startar eget i Sverige liten i jämförelse med många andra länder.

– Det beror på att man gjort det så svårt att starta eget inom den här sektorn.

En annan förbättring som Harry Goldman vill se gäller de så kallade kompetenskontona (som gör det möjligt för arbetstagare att avdragsgillt avsätta del av lönen till framtida studier). Harry Goldman hoppas att de ska bli verklighet och även omfatta egenföretagande.

– Vitsen är att man då kan lägga undan pengar medan man är anställd, pengar som sedan kan bli ett startkapital för det egna företaget.

Björn Hellström, Vd Connect Öst.

“Jag hoppas på en ny syn på trygghet”

Björn Hellström ger inte mycket för den förra regeringens åsikt att “trygga människor skapar företag”.

– Jag hoppas att den nya regeringen ska verka för att tryggheten även ska innefatta de personer som säger upp sig från en trygg anställning och vågar satsa sina egna pengar.

Connect är en politiskt oberoende organsiation som kopplar ihop personer med kompetens och idéer med personer som har kapital och förmåga att kommersialisera idéerna.

– Folk som vill starta eget kommer till oss och söker kapital, väldigt ofta hör man att de inte vågar säga upp sig förrän de har säkrat ett startkapital. Samtidigt är det svårt att hitta finansiering i början, säger Björn Hellström. Han menar att om entreprenörer kunde få en större ekonomisk trygghet i början av sitt entreprenörsliv skulle det leda till att fler vågade starta eget.

Joakim Thulin, Tf vd på Ung Företagsamhet.

“Vi hoppas på mer företagande i skolan”

– Vi hoppas och tror att det ska bli mer information och företagarpraktik i skolan, fram för allt i gymnasieskolan. Det skulle få fler att våga starta eget efter sin utbildning.

Varje år startar runt 12 000 elever eget företag som en del i gymnasieutbildningen. Det är ungefär 12 procent av alla gymnasieungdomar i hela Sverige.

– Att pröva på att starta företag själv är mycket bättre än att läsa om det i en bok eller titta på en film om entreprenörskap. Här är det riktiga pengar det handlar om. Eleverna får känna på glädjen att gå hem efter en lyckad affär och besvikelsen när det går dåligt för företaget, säger Joakim Thulin.

Han pekar på att det är självklart att alla elever får praktisera ute på en arbetsplats, i egenskap av anställda, medan företagande ofta inte tas upp som något alternativ för den framtida försörjningen.

– Vi tror att det är bra att ha testat företagande innan man kastas ut i vuxenvärlden. Våra undersökningar visar att drygt två av tio personer som startat eget i skolan, startar eget inom tio år efter gymnasiet. Av dem som inte startat eget i skolan, men har motsvarande utbildning och bakgrund, är det en av tio som startar eget, säger Joakim Thulin.

Målet för Ung Företagsamhet är att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta eget på skoltid. Enligt en Temoundersökning, beställd av Ung Företagsamhet, säger 60 procent av de svenska gymnasieelever som i dag inte får välja egenföretagande att de skulle vilja delta i ett sådant program.
Joakim Thulin säger att han gillade den förra regeringen och att Thomas Östros var en “varm anhängare” av Ung Företagsamhet. Men att han sätter än större förhoppningar till den nya regeringen. I november förra året firades Ung företagsamhets 25-årsdag med en stor fest. Gäster var bland andra Thomas Östros (s), Fredrik Reinfeldt (m) och Göran Hägglund (kd).

– Både Fredrik (Reinfeldt) och Göran (Hägglund) var tydliga med att det ska bli mer verksamhet kring företagande i skolan. Vi filmade dem när de sa detta, så de får svårt att backa från det.

– Inför GY 07, planen för gymnasieskolan som ska sjösättas hösten 2007, talas det mycket om entreprenörskap. Men det ska ju realiseras också, säger Joakim Thulin.

Alejandra Levinas Asplund, Företagare sedan ett år.

“Fler medarbetare skulle underlätta tillväxten”

Alejandra Levinas Asplund driver båtcharterföretaget Aboard Sigtuna tillsammans med sin man och är även delägare i Event Yacht Charter.

– Det ska bli otroligt spännande att se vad

Reinfeldt ska göra, säger hon och hoppas bland annat på att kunna anställa.

– I dag har vi inte råd eftersom de ska ha semester på sommaren, vår högsäsong.

Hon tror att fler medarbetare skulle göra det lättare för företaget att växa.

– Det känns ineffektivt att jag, som har både examen i marknadsföring och en MBA, ska lägga min 60 procent av min tid på administration i stället för att företagsutveckling.

Alejandra Levinas Asplund är född i Argentina.

– Där är det superlätt att anställa på halvtid. Jag har svårt att förstå att det är så svårt här.

– När jag kom till Sverige blev jag oerhört förvånad över att folk var sjuka så ofta, utan att förlora sitt jobb. Men systemet här har förstås både för- och nackdelar.

Alliansens förslag

Alliansens budgetmotion från i våras innehåller bland annat följande förändringar med påverkan på företagare:

Lättnader i Fåmansskattereglerna, 3:12. Bland annat kan mer tas ut som lön när löneuttagskravet sänks till 430 000 kronor.

Jobbavdrag för näringsinkomster. Ett förvärvsavdrag för näringsinkomster vid den kommunala beskattningen ska göra det mer lönsamt att starta eget för den som är arbetslös.

Slopade arbetsgivaravgifter (exklusive p-avgifter) för vissa tjänsteföretag. Avser bilverkstäder, reparationsverkstäder, restauranger, cateringföretag, städföretag, trafikskolor, frisörer, skönhetssalonger.

Skattereduktion för hushållstjänster. Företag som säljer hushållstjänster får dra av 50 procent av arbetskostnaden vid inbetalningen av moms och arbetsgivaravgifter. Fysisk person som köper hushållstjänster får en maximal skattereduktion på 50?000 kronor.

Riskkapitalavdrag. Kostnad för onoterade aktier i eget eller närståendes företag ska få dras av mot förvärvsinkomst upp till visst belopp. Syftet är att stimulera privat riskkapital.

Uppskjuten vinstbeskattning. Ska gälla för delägare i fåmansaktiebolag som säljer ett företag. Uppskov för reavinster upp till 5 miljoner kronor om de investeras i ett onoterat bolag.
Förmögenhetsskatten avskaffas. Halveras 2007, helt bort under mandatperioden. Syftet är att förmögenheter ska stanna i Sverige och investeras i nya företag.

Avskaffad medfinansiering i sjukförsäkringen. Medfinansieringen efter andra sjukveckan med 15 procent slopas från 2007.

Fribelopp i obeskattade reserver. Ett fribelopp på 10 miljoner kronor, dessutom omfattas förutom periodiseringsfonderna även övriga obeskattade reserver.

Höjd förmånsrätt. Bankers och andra finansinstituts förmånsrätt för företagsinteckningar vid konkurser höjs från 55 procent till 100 procent.
Stärkt social trygghet för företagare. Föräldrapenningen för företagare ska beräknas på samma sätt som för anställda. Arbetslöshetsersättningen ska utgå från den högsta inkomsten de senaste tre åren.

Affärsrådgivning för kvinnor. Stödet för affärsrådgivning till kvinnor ökas. Även forskningen kring kvinnors företagande får mer pengar.

Entreprenörsperspektiv i skolan. Alliansen vill att det ska vara ett av skolans mål att skapa företagsamma och kreativa individer.

Källa: “Motion till riksdagen
2005/06:-m924.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.