Så påverkar konjunkturen IT- och mediebolagen

Det har radats upp positiva konjunktursignaler i USA de senaste veckorna och det blir allt tydligare att den amerikanska ekonomin är på väg åt rätt håll. Det är goda nyheter för TMT-sektorn (teknologi, media, telekom) som generellt är konjunkturberoende. Men känsligheten skiljer sig åt mellan bolagen och sektorns olika delsegment.

Nedan följer Redeyes syn på hur konjunkturen slår på de branschens olika delsektorer. Vi ser framför allt mediesektorn och finansiellt svaga bolag som vinnare på en förbättrad konjunktur.

Telekomleverantörer – Av de två nordiska telekomjättarna ser vi Nokia som mer konjunkturberoende än Ericsson. Nokia är betydligt mer beroende av mobiltelefonförsäljningen än Ericsson, en marknad som backade för första gången någonsin i fjol på grund av den svagare konjunkturen. En bättre konjunktur kommer att ge en positiv effekt här. På systemsidan, som är viktigast för Ericsson, är strukturella förändringar viktigare än själva konjunkturen. Hit hör införandet av tredje generationens mobilnät, olika marknaders mognadsgrad samt standardskiftet från TDMA och CDMA mot GSM.

Underleverantörer – telekomindustrins underleverantörer är beroende av hur Ericsson och Nokia utvecklas. Efter ett hårt 2001 har alla bolagen i sektorn anpassat sina verksamheter till rådande marknadsförhållanden. Vår syn är att de bolag som tidigast vidtagit åtgärder är de som är mest intressanta. Hit hör främst Allgon och Nolato. Med skalade organisationer och utsikter om att tjäna pengar även på en stillastående marknad kan framtiden snabbt bli intressant om konjunkturen börjar peka i rätt riktning.

Teleoperatörerna – Dessa anses traditionellt vara relativt okänsliga för konjunkturen, vilket gjort att operatörsaktierna fungerat som en trygg hamn under nedgången det senaste året. Men i de senaste kvartalsrapporterna angavs något överraskande just konjunkturen som en anledning till svaga siffror. Företagen har alltså drabbats sent av konjunkturen, även återhämtningen kan därför dröja. Men en snabb positiv effekt av en bättre konjunktur är en bättre börs, vilket ger skuldtyngda operatörer bättre förutsättningar att minska sina stora skulder genom nyemissioner. Vinnarna bland operatörerna enligt det resonemanget är Song Networks och Utfors, båda hårt skuldtyngda.

Media – Mediesektorn är beroende av annonskonjunkturen som i sin tur ligger tidigt i konjunkturen. TV4 och norska Schibsted är två bolag som har ett stort beroende av annonskonjunkturen och därmed skulle vara två givna kort i en konjunkturuppgång. Samtidigt är förväntningarna på kraftiga lönsamhetsförbättringar redan stora på dessa bolag. Gratistidningskoncernen Metro International är sannolikt en mer naturlig vinnare i en bättre världsekonomi, inte minst därför att bolaget behöver finansiering – en situation som är lättare att lösa i en bättre konjunktur.

Konsulter – IT-konsulterna påverkas direkt av kundernas investeringsvilja, som i sin tur svänger i linje med konjunkturen. Tyvärr saknas dock ett större teknikskifte idag, såsom internet och “år 2000-problematiken” som gav extra bränsle åt tillväxten under slutet av 1990-talet. Det mesta talar dessutom för att kunderna fortsätter att hålla sig avvaktande och väntar med offensiva IT-investeringar tills konjunkturvändningen bekräftats i ett par kvartal. Aktiekurserna bör ändå kunna påverkas positivt av tydliga tecknen på en konjunkturvändning, framför allt de finansiellt svaga bolagen som riskerar konkurs ifall det inte sker ett uppsving i marknaden.

Programvara – Konjunkturkänsligheten skiljer sig kraftigt åt mellan börsens olika programvarubolag. En viktig grupp inom det här segmentet är affärssystembolagen Intentia, IFS och IBS. Bolagen har länge vittnat om starka “prospektstockar” men dålig avslutsfrekvens. Ljusare konjunkturutsikter skulle därför snabbt få kunder att våga ta investeringsbeslut och därmed få bra effekt för dessa bolag. Vår och markadens prognoser för 2002 bygger på en tillväxt på 10-15 procent, främst under andra halvåret. Tydliga tecken på en tidig konjunkturvändning skulle kunna få oss att revidera upp denna siffra vilket skulle få effekt på kurserna. Vi håller Intentia som förstahandsval bland affärssystembolagen.

Anders Haskel

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.