Så ofta vill vi arbeta från kontoret efter pandemin

I framtiden vill medarbetare arbeta hemifrån helst tre dagar i veckan. Det visar en färsk undersökning från fackförbundet Akavia.
Kontor
Foto: Christine Olsson / TT, Jessica Gow / TT och Isabell Höjman / TT

En undersökning från fackförbundet Akavia visar att förbundets medlemmar vill ha mer makt över sin tid och mixa arbete från kontoret och hemifrån.

Efter pandemin vill hela 73% arbeta hemifrån två till fyra dagar per vecka. De allra flesta vill arbeta hemifrån tre dagar i veckan, men även två dagar är populärt.

Endast 2% uppger att de enbart vill arbeta från kontoret för att få optimal balans och hela 87% anger att det är mycket eller ganska viktigt att få välja vilka dagar de arbetar från kontoret respektive sitt hem.

Inom privat sektor är det fler än inom offentlig som tror att deras inflytande över var de jobbar blir stort i framtiden, enligt undersökningen.

Akavia, som ligger bakom undersökningen, är ett nytt fackförbund för akademiker. Det bildades 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar idag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, IT-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. I undersökningen har 4299 medlemmar besvarat en enkät som skickades ut i somras.

Kommentarerna till undersökningen från Akavias del är att en rad saker ses över och reformeras om hemarbete blir mer permanent.

Idag måste den som arbetar hemifrån ha tillgång till en väl utformad arbetsplats i hemmet. Undersökningen visar att många antingen har fått ta med sig arbetsutrustning hem, som kontorsstol eller extern datorskärm, eller fått köpa material till hemmakontoret på arbetsgivarens bekostnad. Var femte arbetsgivare har dock inte erbjudit någon sådan möjlighet, visar undersökningen.

Fackförbundet tar även upp vilken kompensation för hemarbete som bör införas i framtiden. Det skulle kunna vara bruttolöneavdrag eller möjlighet för skatteavdrag för kostnader som uppstår när man har sin arbetsplats hemifrån.

“Arbetslivets regler och lagar är anpassade till att vi går till en arbetsplats och utför arbetet därifrån. Det flexibla arbetslivet, med hybridarbetsplatsen som innebär att varva arbete från kontoret med hemarbete, kommer att kräva en anpassning och modernisering av försäkringar, lagstiftning och kollektivavtal”, skriver de i rapporten.

Dessutom betonar förbundet vikten av att medarbetare har tillgång till ett kontor framöver och menar att kontoren spelar en viktig roll för verksamhetens utveckling framåt. För även om pandemin har visat att hemarbete fungerar så behöver medarbetare kontor för att hålla upp kreativiteten, gynna innovation och utveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET