Kommentar Ryssland
Så lyckades jag till slut sälja min ryska aktie
Den ryska internetjätten Yandex som ofta kallas Rysslands Google har en söktjänst som är ledande i Ryssland och flera andra länder i forna Sovjetunionen. Vid tidpunkten för Rysslands anfall mot Ukraina hade bolaget vuxit med 30% per år i tio år och var dessutom ganska lönsamt.
Bolagets aktier var noterade både på Moskvabörsen och på Nasdaq i USA. Dagen efter krigsutbrottet hade aktien fallit med 70% på bara drygt en månad. Idiotiskt nog tyckte jag att P/E 5 var tillräckligt för att locka mig att köpa en för mig inte obetydlig aktiepost. Jag trodde (men hoppades absolut inte på!) att Västs reaktion skulle bli lika lam som efter invasionerna av Georgien och Krim.
Investeringstesen kan tyckas cynisk men min inställning har aldrig varit sådan att jag hoppats på några sanktionslättnader eller liknande mot Ryssland. Jag hade hellre sett min investering gå upp i rök än att sanktionerna mot Ryssland lättats.
Dagen efter mitt köp stoppade NYSE och Nasdaq handeln i alla bolag med bas i Ryssland på grund av risk för sanktionsbrott. Yandex-aktien gick därmed inte längre att handla.
Yandex verksamhet rullade faktiskt på bra efter krigsutbrottet då konkurrensen från västerländska bolag lättade på flera av Yandex områden, som exempelvis matleveranser och taxibokning.
Bolagets grundare Arkadij Volozj flyttade till Israel kort efter att Ryssland annekterade Krim 2014. Även merparten av Yandex övriga aktieägare var baserade utanför Ryssland 2022. Hösten 2022 gick Yandex ut med att man skulle försöka hitta en köpare till bolagets ryska kärnverksamhet. En Putinallierad rysk före detta finansminister tillsattes för att leda processen.
Efter att Volozj sommaren 2023 kallade Rysslands krig i Ukraina för “barbariskt” höll processen på att spåra ur men i februari 2024 presenterades en affär. Upplägget var mycket komplext.
I ett första steg köpte ett konsortium bestående av ryska oljejätten Lukoil, ledningen för Yandex Ryssland och en grupp ryska oligarker 68% av den ryska verksamheten för 2,8 miljarder USD och 55 miljoner aktier i koncernens holländska moderbolag Yandex NV. Pengarna betalades i yuan via kinesiska banker.
I ett andra steg erbjöds ryska aktieägare att växla sina aktier i det holländska moderbolaget Yandex NV till aktier i det ryska bolaget.
När affären i somras väl var i mål fanns cirka 3 miljarder USD i Yandex NV:s kassa. Samtidigt hade antalet utestående aktier näst intill halverats som ett resultat av affären. Yandex NV bytte i denna veva även namn till Nebius Group efter en AI-inriktad hostingverksamhet som behölls av det holländska bolaget.
Även ett par andra verksamheter inom AI och teknik för självkörande bilar behölls. Grundaren Volozj har återvänt som VD och har uttalat ambition att göra Nebius Group till en världsledande jätte inom infrastruktur för AI.
I måndags, 21 oktober släppte Nasdaq äntligen på handeln igen i aktien som numera heter Nebius. Sannolikt innebär handelsstarten att andelsägarna i en del stängda Rysslandsfonder nu kommer att få tillbaka lite pengar. Yandex var ett stort innehav i många Rysslandsfonder.
Resultatet? När jag i tisdags äntligen sålde min aktier kunde jag konstatera att jag så när på någon procent fått tillbaka hela min ursprungliga investering. Men dock till kostnaden av nästan tre års utebliven avkastning, mycket extraarbete för att försöka förstå alla krångliga turer och allmän huvudvärk. Det var inte en bra idé att bottenfiska i den ryska internetjätten efter krigsutbrottet.
Cyniskt eller ej, nu med facit i hand blev den affär som Yandex till slut fick till sådan att ryssarna fick betala med för dem dyrbar utländsk valuta. Detta för en inhemsk tillgång som de annars hade kunnat expropriera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.