Så hittar du kursraketerna

Låga nyckeltal är inte allt. För ett företag handlar det i grund och botten alltid om att sälja varor. Genom att hålla ögon och öron öppna kan du hitta framtida kursvinnare, skriver Malcolm Svensson.

Idag rapporterade Ericsson ett resultat före skatt som var bättre än väntat fastän det halverades jämfört med föregående år, från 9,3 till 4,7 miljarder.

1,5 miljarder av försämringen hänförs till mobiltillverkaren Sony Ericssons resultatförsämring (från storvinst till nollresultat) under det andra kvartalet. Mobiltillverkaren tvingades gå ut och vinstvarna för en månad sedan så resultatförsämringen var väntad redan innan Sony Ericsson släppte sin rapport i slutet av förra veckan.

De som är teknikintresserade borde dock ha kunnat förutspå vinstvarningen redan för flera månader sedan. Sony Ericsson tillverkade för ett till två år sedan de ”coolaste” mobilerna på marknaden och var mest inne, medan de har lyckats mindre bra att få fram uppföljare och har därför tappat i status.

Undertecknad läste för ett par år sedan en bra bok skriven av Peter Lynch, världens kanske mest framgångsrika fondförvaltare genom tiderna, som mellan 1977 och 1990 verkade på Fidelity.

Han skriver i sin bok om en anekdot från en familj där mamman handlar kläder och där pappan försöker göra lyckade aktieaffärer. Mamman handlar i en butik, K, och kommer hem med kassarna, mannen undrar vad K-butiken är för något.

Det visar sig att bolaget är börsnoterat och frun undrar om inte mannen ska köpa aktier i K-företaget eftersom dess butiker är på uppåtgående och alla trendiga kunder letar sig dit. Mannen raljerar och säger att hon inte förstår sig på aktieaffärer och att ”det inte funkar så”. Ett halvår senare visar det sig att ovan nämnda bolag gör en överraskat stor vinst och rusar på börsen.

Mannen får, från sin mäklare, några månader efter den starka rapporten rådet att köpa denna aktie och mannen skryter efter köpet om placeringen för sin fru. Hon tycker dock mannen ska sälja aktierna då denna butikskedja nu blivit relativt dyr och inte längre är lika populär eftersom det har kommit en ny billigare konkurrent som massan går till. Mannen säger återigen att hon inte förstår sig på aktieaffärer.

Några månader senare visar det sig att K-bolaget tappat marknadsandelar och underpresterar jämfört med marknadens förväntan. Mannen förlorar stora summor på beskedet.

Ovan nämnda anekdot går att applicera på Ericsson. För ett- två år sedan var Sony Ericssons mobiltelefoner, som ovan nämnt, de hetaste på marknaden och mobiltelefontillverkaren gjorde då överraskat starka resultat. Bolaget har dock inte lyckats tillverka tillräckligt heta uppföljare utan har på senare tid halkat efter. Detta har nu börjat visa sig på sista raden.

Det kan verka invecklat och avancerat att förutspå ett aktiebolags resultat. Många som placerar pengar i aktier funderar inte på hur de själva, och folk i deras närhet, tänker när de konsumerar och letar bolag efter det. Ofta letar småsparare istället intressanta bolag efter låga nyckeltal och analytikerrekommendationer.

I och med mitt intresse för aktier samt mitt yrke som ekonomijournalist på Affärsvärlden frågar ofta vänner och bekanta mig om aktieråd. ”Är det bolagets aktie är intressant?”. Jag brukar replikera med frågan: ”tycker du bolagets produkter/butiker är intressanta och tilltalar de dig?”. Brukar då få svaret tillbaka att ”det är ju en annan sak, nu frågade jag ju om aktien”.

Att leta företag att placera pengar i kan som sagt verka som en stor konst. Att en del bolag går bättre än väntat och andra sämre kan verka väldigt svårt att förutse. Förvisso är det svårt, särskilt om man som utomstående utan kunskaper om bolaget försöker räkna på det.

Men det går att göra en enklare analys genom att känna av klimatet i dess butiker ”nere på stan” och bland folk i ens bekantskapskrets kläder/ elektronikprylar /favoritbutiker, med mera. Vilka butiker/produkter har på senare tid fått en uppsving och vilka butiker man slutat handla i/handlar mindre i?

Har hört personer i min närhet som enbart handlar på H&M tala om “billiga bolag” och därefter nämnt ”RnB” och ”Wedins”. Personerna skulle lätt kunna ha räknat ut att JC- och Wedins-butiker inte går lika bra som exempelvis H&M eller Björn Borg.

På ett sätt låter det självklart att analysera ett bolags produkter och hypen kring dessa. Ovan nämnda anekdoter visar dock att folk i praktiken ofta inte använder denna sorts analys när de köper en aktie och letar köpvärda bolag.

Istället talar de vitt och brett om nyckeltal och ”billiga bolag” och glömmer bort att det i grund och botten, för ett företag, alltid handlar om att sälja varor, det är det som i slutändan generar intäkter och vinster, vilket Peter Lynch tryckte på med fru och man-anekdoten ovan.

Ett bra sätt att finna intressanta investeringscase är därför att hålla ögonen och öronen öppna efter nya trender och kioskvältare. På så sätt ligger man före aktiemarknaden och kan finna de bolagen som kan komma att göra starka vinster först om några månader. Detta var också något Peter Lynch poängterade i samband med anekdoten ovan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.