Stockholmsbörsen
Så har Stockholmsbörsen gått efter tidigare krascher

I den inledande handeln på måndagen var Stockholmsbörsen ned 7%.
Endast vid ett fåtal tillfällen under hela 2000-talet har OMXSPI varit ned mer än så under en enskild handelsdag:
- Mars 2020 under pandemikraschen.
- Juni 2016 efter att britterna röstade för Brexit.
- Oktober 2008 i efterdyningarna av Lehman Brothers-konkursen.
- 11 september 2001 efter terrorattackerna.
Vid 15-tiden har dock börsfallet mildrats och breda index är ned 4,5%.
Köplägen efter krasch
Sedan Donald Trump i onsdags kväll presenterade USA:s nya importtullar har dock Stockholmsbörsen tappat över 9%. Räknat på tre handelsdagar har rasen bara varit större vid två tillfällen under 2000-talet: pandemikraschen i mars 2020 och finanskrisen i oktober 2008.
Hur har då börsen utvecklats tidigare efter djupa nedgångar? Afv har gått igenom alla 3-dagarsperioder på börsen under 2000-talet där OMXSPI backat mer än 7%. Det har hänt vid 23 tillfällen, under sex olika år.
En månad efter så kraftiga nedgångar har utvecklingen varit blandad. I snitt har börsen varit upp med 2%. På ett år däremot har utvecklingen börsen i snitt stigit 26%.
Tre lysande exempel är de stora nedgångarna 2020, 2008 och 2011, där det sist nämnda året präglades av både USA:s sänkta kreditbetyg och den europeiska skuldkrisen.
I alla nämnda fall har börsen varit upp tvåsiffrigt året efter och vid flera av fallet stod börsen både 50 och 60% högre.
Flera undantag
Men det finns två tydliga undantag.
Den första är IT-bubblan som blev en utdragen historia. Stockholmsbörsen var fortfarande på minus ett år efter det stora börsfallet i maj 2000. I mars 2001 föll börserna igen i efterspelet av IT-kraschen och hämtade sig inte till året därpå.
Det andra undantaget 11 september 2001. Ett år efter attackerna hade OMXSPI tappat ytterligare 17%.
Läs också: Jacob Wallenberg: EU måste stå enat – eskalering gynnar ingen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.