Så har rapportperioden startat

BÖRSSPANING Rapportperioden närmar sig halvtid för storbolagen. Affärsvärlden Analys+ har analyserat utfallet.

Fram till i dag, den 5 februari, har 38 av de närmare 100 storbolagen i Stockholmsbörsens large cap-segment rapporterat sina bokslut. Rapporteringen har skett i ett huvudsakligen positivt börsklimat, sedan Avanza den 17 januari tjuvstartade med sitt bokslut – en besvikelse som resulterade i kursras för nätbanken – har börsen klättrat närmare 4 procent.

Rapportperioden har också hittills bjudit på fler positiva överraskningar än negativa, visar Affärsvärlden Analys+ avstämning mot analytikerkonsensus. Hälften, 18 storbolag, har sammantaget överträffat analytikernas förhandsprognoser, 13 har rapporterat sämre än väntat medan 5 bolag i stort sett hamnade som förväntat.

Bland de positiva avvikarna finns bland andra tungviktare som SKF, Ericsson och Atlas Copco, i de två senare fallen med initiala kursuppgångar på runt 5 procent. De största överraskningarna är dock Essity och Electrolux vars rapporter lyfte aktierna med runt 8 procent, i det senare fallet med god hjälp från nyheten att verksamhetsområdet professionella produkter ska knoppas av till ett självständigt börsbolag.

Till de stora besvikelserna hör bland andra Arjo, Husqvarna, Alfa Laval och NCC. I det sistnämnda fallet följdes rapporten av ett kurstapp på 8 procent, främst på grund av beskedet om halverad utdelning.

Branschmässigt är mönstret inte särskilt tydligt. Dock överväger positiva avvikelser i verkstadssektorn, med Alfa Laval som undantag, medan inget av skogsbolagen SCA, Holmen eller Stora Enso har lyckats komma med några påtagligt glada överraskningar.

Tittar man istället framåt blir resultatet annorlunda. Det är fler bolag, 14 stycken, som fått vinstprognoserna (vinst per aktie, genomsnitt) för 2019 och 2020 nedjusterade efter rapporterna än de som fått uppjusteringar, 11 bolag. I allmänhet är det små justeringar, med undantag som att NCC:s resultat räknats ned hela 15 procent medan Lundin Petroleums fina rapport resulterade i höjningar på runt 8 procent.

Sammantaget har alltså fjärde kvartalet 2018 hittills varit lite bättre än förväntat, vilket dock inte har fått analytikerkåren att se ljusare på utvecklingen i år och 2020.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.