Så hanterar du en kris
Att världen tycks ha blivit en mer osäker plats att leva på de senaste åren bidrar till det stigande intresset för krishantering bland företagen. Läxan efter den 11 september är att även de mest osannolika katastrofer kan inträffa och även om de kriser som drabbar företag sällan är av en sådan magnitud så kan en på förhand uppgjord plan rädda stora värden för aktieägarna.
![]() |
RÄDDARE I NÖDEN: Kenneth Hellqvist hjälper företag i kris.
|
En studie genomförd på Oxfords universitet i England visar att aktieutvecklingen för bolag som drabbas av kriser tar väldigt olika vägar efter bara några dagar. De bolag vars ledningar klarar av att hantera krisen på ett bra sätt drabbas inte av lika stora initiala kursnedgångar och deras aktier återhämtar sig sedan efter ungefär 30 handelsdagar.
För bolag som inte klarar av att hantera krisen tycks aktiekursen hamna i en negativ spiral och efter ett år hade dessa bolags aktier i snitt tappat knappt 15 procent i värde. De bolag som däremot klarar krisen noterades i snitt cirka 10 procent högre efter ett år.
Ökat medvetande
– Vi tycker oss märka en trend mot att allt fler företag och myndigheter tar sig tid med de här frågorna och sätter ihop krisledningar och annat. En förklaring är förstås allt som hänt i omvärlden de senaste åren, men det handlar också om en utveckling av medvetenheten kring hur känsliga till exempel IT- eller distributionssystem kan vara, säger Kenneth Hellqvist, grundare och delägare av bolaget Svensk Krisledning.
Ett havererat IT-system eller ett nedbrunnet lager kan vara en nog så allvarlig kris för ett företag utan att det för den skull kablas ut som en stor nyhet i media. Förmågan att hantera situationen på ett bra sätt är ändå viktig eftersom det kan rädda kundrelationer och marknadsandelar för det drabbade företaget.
Andra kriser blir dock mer publika och ett exempel är SAS-planet som kraschade i Milano i slutet på 2001.
– Det är ett bra exempel på hur man bör agera. SAS var väl förberedda och kunde agera oerhört snabbt. De hade också personer i ledningen som trädde fram och visade stor empati och medmänsklighet, säger Kenneth Hellqvist.
10 i topp
Oavsett om det gäller en stor eller liten kris så finns det vissa saker som ett företag kan göra för att underlätta hanteringen enligt Kenneth Hellqvist.
1. Skapa en katastrofplan som baseras på tidigare genomförda riskanalyser.
2. Genomför revisioner i planen och titta på potentiella kriser som kan uppstå.
3. Se till att alla chefer och anställda känner till att det finns en plan för krishantering.
4. Identifiera vilka personer som ska ingå i krisledningen och definiera deras uppgifter.
5. Dela upp krisledningen i en strategisk och en operativ grupp.
6. Se till att det finns resurser för krisledningen: ett rum att vara i och utrustning för kommunikation.
7. Utse talesmän, behöver inte nödvändigtvis vara ledningen.
8. Identifiera målgrupper för information.
9. Genomför övningar i stor eller liten skala.
10. Kontrollera att allt är gjort och att strukturerna är relevanta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.