Så gjorde vi för att nå framgång

En är gravt ordblind. Andra är lågutbildade. Flera startade med två tomma händer. Men alla har lyckats osedvanligt väl som entreprenörer. Nu berättar de hur de gick till väga i Affärsvärldens bok "Framgång - 20 svenska entreprenörer om vägen till toppen".

Entreprenörerna har en enorm drivkraft av att vilja lyckas, och verkar jobba hela tiden”, säger journalisten och författaren Mats Holm som gjort alla intervjuer och skrivit alla porträtt i boken.

Entreprenörsboken Framgång är en inspirationsbok för den vill lyckas som företagare och den kommer ut denna vecka. I boken intervjuas 20 personer, män, kvinnor, svenskar, nysvenskar, unga och äldre. Där finns de som startade sitt företag ganska nyligen och sådana som började för några decennier sedan.

Boken speglar ett brett urval av branscher, alltifrån tjänsteverksamhet som hotell och detaljhandel, via traditionell industri till företag sprungna ur forskningsvärlden. Det genomgående temat är att alla trots olika förutsättningar har vågat bryta ny mark och skapat sin egen framgång.

I boken berättar entreprenörerna öppet om sina personliga upplevelser.

Bertil Hult, på EF Education, insåg att ingen skulle hjälpa en ordblind, slapp yngling utan egna mål.

Det som fick honom att ta steget att starta sina språkutbildningar var dock önskan att finansiera sitt eget stora skidintresse.

Annette och Jörgen Appelqvist drabbades av en familjekris på flera plan och kom ur motgångarna med ett snabbväxande nytt klädkoncept, Gina Tricot, som på några korta år blivit en lysande stjärna på den svenska modehimlen.

Nysvenskarna Ayad al Saffar och Bicky Chakraborty berättar båda om den svenska misstänksamheten mot företagsamma personer som inte har svenskt ursprung. Bicky Chakraborty säger själv i boken om sin första stora hotellaffär:

– Det fanns ett motstånd mot att låta mig, en indier, ta över.

Flera av de intervjuade berättar också om hur de byggt sina starka företagskulturer och om hur entreprenören kan föra över sin personliga energi till personalen. Extremast av dem alla är nog stjärnkrögaren Melker Andersson som har skapat sin egen version av svenskt medbestämmande.

– I Sverige har folk förbannat svårt att ta order. Det är medbestämmande hit och gnäll dit. Det skulle behövas en mer auktoritär miljö, säger han.

Förutom sina personliga berättelser delar varje företagare med sig av tre affärsidéer till läsarna. Det kan vara idéer som de tänkt på en längre tid men som de inte själva hinner realisera, eller som de vill förverkliga senare i livet. De intervjuade ger också konkreta råd till läsarna om vad som är viktigt att tänka på i det dagliga företagandet.

Boken är tänkt att vara en spännande läsning om företagsbyggande med personliga reflektioner men den ska också vara praktisk i sitt upplägg. Entreprenörerna har frikostigt delat med sig av sina idéer och erfarenheter från affärslivet.

Mats Holm har skrivit för en rad olika tidningar, bland annat Dagens Nyheter och den numera insomnade tidskriften Moderna Tider. Han har också skrivit böckerna Protokollet – Estonia, Ursäkta och VM-Feber.

Finns det några gemensamma nämnare för de personer du träffat?

– Nej, det var väldiga skillnader på alla personer. Det är inte så att de har vissa personlighetsdrag som är genomgående. Vissa var väldigt utåtriktade, andra introverta, vissa hade gått igenom svåra personliga händelser och andra startade mer slumpmässigt. Om man ska sammanfatta dem på något sätt så har de gemensamt att de alla tagit stora risker, säger Mats Holm.

Han slogs av att entreprenörernas energi.

– De var väldigt energiska, jobbade långa dagar och deras företag verkade aldrig befinna sig i någon konsolideringsfas. Torsten Jansson på New Wave är så passionerad och bestämd över att lyckas med att få Orrefors på fötter att han flyttat dit, säger Mats Holm.

Entreprenörer är ett ofta förekommanden begrepp i den politiska debatten där borgerligheten ibland fört fram Sverige som ett byråkratiskt högskatteland som sätter käppar i hjulen för entreprenörerna. Från vänsterhåll har entreprenörer ibland misstänkliggjorts som småfifflare.

– Entreprenören själv har hamnat i skärselden mellan dessa olika synsätt, men verkar strunta i det. De ger intryck av att inte hinna bry sig utan har varit helt fokuserade på att få sitt företag att fungera. För att lyckas har de valt bort att gnälla på omständigheter som de har svårt att påverka, så som det politiska systemet, säger Mats Holm.

Fotnot: Affärsvärldens läsare kan beställa boken till specialpris på www.affarsvarlden.se

De intervjuade: INGA-LISA JOHANSSON, DALOC FUTURA * BERTIL HULT, EF EDUCATION * BICKY CHAKRABORTY, ELITE HOTELS * GUN NOWAK, FACE STOCKHOLM * ANNETTE & JÖRGEN APPELQVIST, GINA TRICOT * MELKER ANDERSSON, GRUPP F12 * GUDRUN SJÖDÉN, GUDRUN SJÖDÉN DESIGN * J CHRISTER ERICSSON, JCE GROUP * AYAD AL SAFFAR, KLOCKGROSSISTEN * LISELOTTE LÖÖF, LISELOTTE LÖÖF AB * ELBY KWOK DREWSEN, LOTUS TRAVEL * TORSTEN JANSSON, NEW WAVE GROUP * KLAS DANIELSSON, NORDNET * MATS PAULSSON, PEAB * BENGT ÅGERUP, Q-MED * JOHAN LÖF, RAYSEARCH * BO & ULF EKLÖF, STADIUM * FELIX HAGNÖ & MARTIN LORENTZON, TRADEDOUBLER * LARS-HENRIK FRIIS MOLIN, UNIVERSUM * HANS MELLSTRÖM & THORD WILKNE, WM-DATA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.