Så gick det för Melker Schörling

För ett år sedan köptes Melker Schörling AB ut från börsen. Av portföljens sju aktier är det två som sticker ut.
Så gick det för Melker Schörling - melker-schorling-700-170214_binary_6825120.jpg
Melker Schörling

Drygt elva år efter börsnoteringen meddelade investmentbolaget Melker Schörling AB:s huvudägare den 14 november 2017 att de skulle köpa ut bolaget från Stockholmsbörsen. Melker Schörling skulle tillsammans med H&M:s Stefan Persson, Carl och Martin Bek-Nielsen och Mikael Ekdal äga bolaget i privat regi. Via bolaget Schörling & Partners lade de ett bud som värderade investmentbolaget till 67,7 miljarder kronor. Och budet gick igenom.

Nu har det gått ett år sedan avnoteringen ägde rum den 19 januari 2018. Precis som vid utköpet har MSAB i dag sju noterade innehav: mätteknikföretaget Hexagon, specialfettstillverkaren AAK, polymertillverkaren Hexpol, säkerhetsföretagen Assa Abloy, Securitas och Loomis samt ett mindre ägande i klädjätten H&M.

Värdet på de börsnoterade innehaven uppgick vid förra årsskiftet till 66 miljarder kronor. I skrivande stund är innehaven värda drygt 63 miljarder kronor. Men då ska man ha i beaktande att MSAB under våren 2018 sålde poster i flera av bolagen, till ett värde av mellan 6 och 7 miljarder kronor, i syfte att ”eliminera nettoskulden och öka den finansiella flexibiliteten”.

AAK och Securitas har gått klart bättre än index, medan Hexpol gått något sämre. Övriga innehav har presterat ungefär som index. Sammantaget har alltså MSAB:s portfölj utvecklats relativt väl under det första året i privat regi.

Allra bäst har det gått för MSAB:s nästa största innehav, AAK, där MSAB äger 31,8 procent av röster och kapital. Innehavet är i dag värt 10,3 miljarder kronor. I mars förra året sålde MSAB omkring 400 000 aktier i AAK och minskade sitt ägande från 32,8 procent av kapital och röster till 31,8 procent.

Aktien steg brant under det första halvåret 2018, från 124 kronor dagen för avnoteringen till toppnoteringen 151 kronor i början på oktober. Sedan dess har den fallit tillbaka och står i skrivande stund i 128 kronor. Det motsvarar en uppgång på 3 procent, vilket är klart bättre än index, OMX30, som fallit med 10 procent. Dessutom har AAK delat ut 9,75 kronor per aktie.

Under förra fick AAK ny vd då Arne Frank avled 2017. I juni 2018 efterträddes han av Johan Westman, tidigare vd i bland annat Finnveden Bulten. Det var inte den enda av MSAB:s trotjänare som byttes ut. Stjärn-vd:n Johan Molin lämnade Assa Abloy och efterträddes av Nico Delvau och Alf Göransson på Securitas, även han en framgångsrik företagsledare, lämnade förra året över till Magnus Ahlqvist.

MSAB:s största innehav Hexagon har gått ungefär som börsen. De första månaderna efter MSAB:s avnotering steg kursen kraftigt och gick från 472 kronor dagen då utköpet gjordes, till toppnoteringen på nästan 549 kronor den 3 september förra året. Det var klart bättre än index, som bara gick svagt uppåt under samma period. Därefter har dock Hexagon-aktien haft det motigare och kursen har fallit tillbaka till 420 kronor. Totalat har utvecklingen varit i linje med börsen. Hexagon har delat ut 5,07 kronor per aktie.

MSAB:s innehav i Hexagon har i dag ett värde på 37,7 miljarder kronor, jämfört med 38,5 miljarder vid årsskiftet 2018-2018. Men MSAB har under perioden minskat sitt innehav med drygt 4 miljoner aktier och gått från en ägarandel på 25,3 procent av kapitalet och 46,4 procent av rösterna till 24,8 procent av kapitalet till 46,0 procent av rösterna. Små förändringar kan tyckas, men det är ändå en försäljning av aktier på nästan 2 miljarder kronor.

Hexpol har haft en något skakigare resa. Aktien stod i 88 kronor när MSAB-utköpet gjordes. Den föll därefter något, men tog ett jättekliv uppåt i samband med rapporten för det första kvartalet. Aktien steg på kort tid till 96 kronor. I många månader låg aktien kvar på de nivåerna, den toppade i oktober på 103 kronor. Sedan dess har aktien fallit tillbaka till 74 kronor. En förklaring är att 40 procent av Hexpols omsättning kommer från fordonsindustrin, där indikationer på en svagare utveckling har varit återkommande. Hexpol har totalt sett under perioden gått något sämre än index. Hexpol-innehavet är i dag värt 6,5 miljarder kronor. MSAB har sålt nästan 2 miljoner aktier till ett värde på omkring 150 miljoner kronor.

Assa Abloy gick under det första halvåret bättre än index, men föll också tillbaka under hösten. Under hela perioden har aktien gått från 179 till 159 kronor, vilket är i nivå med index. Utdelningen förra våren uppgick till 3,30 kronor. MSAB har sålt aktier i Assa Abloy för omkring 1 miljard kronor.

Securitas-aktien har gått från 148 till 144 kronor, vilket är klart bättre än index. MSAB:s innehav är värt 2,4 miljarder kronor.

Även i Securitas har MSAB sålt aktier, i detta fall till ett värde av omkring 450 miljoner kronor. Loomis-aktien har fallit från 333 till 303 kronor, något bättre än index, medan H&M fallit från 158 till 134 kronor. Dessa två innehav är intakta, men totalvärdet på dem är små, 272,9 miljoner respektive 30,7 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group