SPAC
Så gick det för de svenska SPAC-bolagen
SPAC-bolaget Creaspac ska avvecklas och aktieägarna få tillbaka sina pengar. Trots tre års letande fanns det inget bolag som var tillräckligt intressant att förvärva, tyckte Sven Hagströmer och övriga i styrelsen på förvärvsbolaget.
Även svenska förvärvsbolaget Aligro Planet Acquisition Company, APAC, fick avvecklas sommaren 2023. Bolaget hade trots letande inte hittat något tillräckligt intressant bolag att förvärva.
FÖRVÄRV I DANMARK OCH FINLAND
Desto bättre gick det för Bure Equitys SPAC-bolag ACQ Bure, som slogs samman med Bures portföljbolag Yubico, ett cybersäkerhetsbolag, i september 2023.
”Kärnan var att redan från början ta in kapital av kända och långsiktiga investerare. Det i sig skulle vara attraktivt för de företagsägare som ville göra affär med oss. Anledningen är att man då visste vilka som skulle bli delägare eller ägare av verksamheten. Det tyckte vi var ett bra argument”, sade Patrik Tigerschiöld, styrelseordförande för Bure, till Affärsvärlden då.
Yubico har sett aktiekursen stiga med 135% sedan handelsstarten och aktien handlas kring 240 kronor. Bolaget har ett markandsvärde på 20 mdr kr.
“Det finns så många sätt att gå till börsen idag. Det här var tänkt som en möjlighet av flera. Men vi kan ju bara notera att det har varit svårt för de andra svenska SPAC-bolagen att hitta affärer och göra saker. Intresset var kanske inte tillräckligt stort”, sa Patrik Tigerschiöld.
SPOLAR FRAM
TBD30, som numera bytt namn till Wall To Wall, noterades på börsen den 24 juni 2021 och genomförde sitt första förvärv drygt nio månader senare med köpet av Spolargruppen Sverige AB. Det är ett företag specialiserat på slamsugning, rörspolning och relining. Sedan dess har företaget expanderat ytterligare genom att köpa liknande bolag i både Danmark och Finland. I maj i år nådde aktiekursen sin lägsta nivå på 66 kronor, jämfört med introduktionskursen på 100 kronor. I skrivande stund ligger aktiekursen kring 83 kronor och Wall To Wall har ett marknadsvärde på 1,1 mdr kr.
FOKUS PÅ TEKNIK OCH MODE
Spacett, som numera bytt namn till Tura Group, börsnoterades under mellandagarna vid jul 2021. I slutet av maj 2022 meddelade bolaget att de förvärvat Tura Scandinavia, en nordisk distributör av konsumentelektronik. I december 2022 gjordes ytterligare ett förvärv av modeteknikbolaget Happy Plugs. Tura Group har idag ett marknadsvärde på cirka 235 Mkr och aktiekursen har sjunkit 14% sedan börsnoteringen.
För Spactvå, som numera går under namnet Frilans, gick förvärvsprocessen ännu snabbare. Bolaget noterades den 9 december 2022 och inom några veckor hade de förvärvat Invoicery, som driver gig-plattformen Frilans Finans. Aktiekursen har sedan dess sjunkit 36%, och bolaget har ett marknadsvärde på 90 Mkr. Nordnet Pensionsförsäkring äger 8% av bolaget.
Ett annat mindre börsnoterat SPAC-bolag i Sverige är HODL, som numera går under namnet Windon. HODL fokuserade på att förvärva europeiska blockchain-bolag. Det noterades på Spotlight den 21 januari 2022. I mars förra året tillkännagavs förvärvet av solpanelsbolaget Windon, vilket ledde till en kraftig uppgång i aktiekursen. Sedan börsnoteringen har aktiekursen sjunkit med 37%, och bolaget har ett marknadsvärde på 38 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.