E-handel
Så bra går svenska e-handeln
Det framgår av e-barometern som ges ut av Post Nord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.
Bland de starkaste branscherna märktes leksaker som växte med 38 procent och bygghandeln som växte med 28 procent. Hemelektronik, som är en av de största branscherna på nätet, växte med 13 procent.
Tillväxten för kläder och skor mattades dock till mer beskedliga 2 procent, vilket är den lägsta sedan branscher började särredovisas i barometern 2011.
“Utländska e-handelsföretag som Zalando, Amazon, Asos och Alibaba är i dag starka varumärken för många svenska konsumenter. Många tycker det är lika enkelt och tryggt att handla på dessa sajter som i svenska butiker. Leveranserna är snabba och även retur- och reklamationshantering fungerar smidigt. Konkurrensen blir därmed allt tuffare för svenska detaljister inte minst för de som säljer kläder. Drygt var fjärde försändelse som e-handlades under andra kvartalet levererades från utlandet”, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Post Nord.
Drygt var tredje e-handelskonsument handlade varor från utländska sajter i det andra kvartalet. Av dessa handlade 32 procent kläder och skor, 17 procent böcker och andra medieprodukter och 17 procent hemelektronik. De största länderna är Storbritannien, USA, Tyskland och Kina.
I andra nordiska länder handlar man i ännu högre utsträckning från utländska sajter och då gärna från svenska sajter.
“Här finns fortsatt stor potential för svenska detaljister”, säger Arne Andersson.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.