”Så blev vi blåsta”
Många läsare tackade för artikeln och skrev att de kände igen sig. En läsare skrev: ”tack för en bra artikel som belyser ett stort problem i Sverige. Sverige är världsbäst på kundservice, du får ursäkta ironin! Jag har samma problem överallt, oftast ställen där man kontaktar folk per telefon där de gör det lätt för sig själva genom att hela tiden säga att man ska kontakta någon annan eller att felet beror på annan part.
Lösningen är väldigt osvensk, man skäller ut folk så börjar det hända saker. Det är min bistra erfarenhet som även resulterat i högt blodtryck. Man brusar upp sig i onödan men samtidigt är det enda sättet jag hittat som fungerar”.
Ett annat mejl kom från en ekonomiprofessor som “skojigt” undervisat i ämnet kundrelationer. Han köpte för några månader sedan en dator från en av de ledande kedjorna trots att denna har rykte om sig att sälja restpartier med hög frekvens av defekter.
Professorn har fått all anledning att ångra valet då problemen hopade sig direkt. Redan första gången han använde datorn kollapsade batteriet. Butiken han köpt datorn i gav honom beskedet att det skulle ta högst två veckor att få ett nytt batteri. Efter ett samtal till ”Kundtjänst” tre veckor efter inlämnandet blev svaret att batteriet skulle finnas inne i slutet av månaden. Ett besked kom snart därefter: ”batteriet finns att hämta”.
”Vid mitt besök för att hämta batteriet fick jag besked att batteriet skulle finnas där nästa måndag. Trots upprepade e-post-meddelanden (som aldrig besvaras) och telefonsamtal har jag hittills, på sju veckor, inte fått något batteri eller ens besked om utvecklingen”, skriver han.
Andra mejlar in och klagar på att dålig skyltning och förklaringar ger parkeringsböter fastän avsikten varit att parkera rätt. I Uppsala ska dålig skyltning vid en större parkering ha gett upphov till många p-botslappar.
”Det verkar vara en taktik att göra det svårt för bilister att förstå skyltarna. På en del av parkeringen fick enbart de med studerandekort stå. Detta var dock svårt att förstå då formuleringen på skyltar var oklar och det gick att köpa biljett i automaten intill fastän man inte hade dessa kort. Jag vet inte om det förändrats nu då denna parkering minskats till följd av bostadsbygge”, skriver en skribent.
”Förut gick dock lapplisor och lappade bil på bil då det var åtskilliga som inte förstod skyltningen och parkerade ”fel”. Man kan nästan undra om de inte hade provision för det kändes som att lapplisorna såg denna parkering som en kassakossa”, skriver läsaren.
En liknande story kommer från Västerås där det, enligt en läsare, är nästintill omöjligt att parkera lagligt vid tågstationen. ”Jag känner mig grundlurad”, är kommentaren. En biljett såld av SJ gällde inte på platser med skyltningen ”Tillstånd SJ”. Överallt annars gällde biljetten. Läsaren anser att det är ett sätt att lura folk på en kontrollavgift och kan inte rekommendera Västerås för vänner och bekanta.
Vad gäller mobilt bredband anser en läsare att ett storföretag fångat in honom på falska premisser. Först skrev han på 18 månaders avtal med rådet att han kunde säga upp sitt fasta avtal. När han väl sade upp det fasta avtalet fick han reda på att e-postadressen kopplat till abonnemanget inte går att använda med mobilt bredband.
”I er annons står det ju att det går att skicka hur mycket e-mail man vill med ert mobila bredband”, varpå svaret blev att det inte står att man kan ta emot e-post. Därför rekommenderade säljarna honom att teckna ett fast abonnemang utöver det mobila. ”Ruttet bondfångeri, varför skaffade jag då en router och mobilt bredband för?”, undrar läsaren bittert.
En rad mejl från mellanstora städer indikerar svårigheter med taxi. Ta inte 10-20 minuter på allvar, uppmanar en läsare. ”Jag skulle ta en bulle hem strax innan stadens uteställen stängde en lördagskväll. Efter 25 minuter ringde jag och frågade var taxin var. Svaret blev: ”vi har ingen taxi tillgänglig för tillfället så det kan nog ta ett tag””, skriver en läsare argt.
I Uppsala ska det vara problem att få taxi till Arlanda. ”Ringde till ett av bolagen i stan och svaret blev att kvoten var fylld”, skriver en läsare. Läsaren bokade sedan bil från ett konkurrerande bolag. Väl i taxin ringde det i mobilen. ”Det andra bolagets chaufför meddelade att han var på väg hem till mig och gav mig en utskällning för att jag inte avbokat bilen”, skriver läsaren.
Även på restauranger visar sig problemet. En läsare beställde, tillsammans med sin vännina, in tapas på ett ställe på Söder i Stockholm. Servitrisen råkade tappa aioli över läsarens kläder. Servitrisen säger då ”oj så tokigt” och ger några servetter till kvinnan.
Istället för ursäkt blev kvinnorna blev kvinnorna dissade av servitriser under hela kvällen, samt även utskämda sedan hela stirrat mot kvinnornas bord efter att en servitris skrikit ut ”fyfan va du är otrevlig”. Kvinnorna fick ingen kompensation för händelsen och först efter mycket skäll och gnäll gick stället med på att ta in kläderna på kemtvätt sedan en utomstående anställd tagit beslutet.
Läsaren är chockad över dessa servitrisers sätt att tilltala, och behandla, folk. Frågan är också hur länge dessa servitriser hade fått ha jobben kvar i USA. Signaturen Hasse skriver:
”I USA måste företagen vara försiktiga med hur de behandlar kunderna eftersom systemet innebär att även privatpersoner kan stämma stora företag. Detta är bara teoretiskt möjligt i Sverige och innebär under alla förhållanden stora ekonomiska risker. Dessutom är det så i Sverige att om ett företag kräver dig på pengar så måste du i praktiken själv kunna bevisa att kravet är felaktigt. Annars riskerar du kronofogde och betalningsanmärkning med åtföljande svåra konsekvenser”.
Även med tv-abonnemang kan det bli fel. Ett av de större bolagen ha sinkat en kund så att denna tvingats betala två månaders avgift extra. Flygjättarna får en rad arga kommentarer riktade till sig. Att få kompensation för förseningar är ytterst svårt och det ska inte alls vara lätt att få tag på de blanketter som man behöver fylla i för att kunna få kompensation.
Signaturen Sac känner inte igen sig. ”Har själv mobil- och bredbandabonnemang sedan många år. Har varken där eller i andra sammanhang haft problem vid de fåtal tillfällen något blivit fel. Tror inte att företag kan tjäna i längden på att behandla sina kunder illa. Ta IKEA eller HM som exempel. Vill du byta eller lämna tillbaka något är det aldrig några problem”.
Han undrar om det vara så att de som ständigt får problem med dåligt bemötande själva kan vara en del av problemet.
Skribenten JeGa säger att grundläggande vid all beställning, reservation, uppsägning eller andra ändringar av överenskommelser oavsett media, personligt eller via telefon, alltid ska följas upp med konfirmation där det tydligt framgår ärendetyp samt kontaktpersons namn. ”Genom detta sätt har jag inga problem med strul”, skriver signaturen.
Här ovan listas en rad storys där kunder känner sig felaktigt och illa behandlade. Ibland är det dåliga bemötandet mer uppenbart än i andra fall. Hur som helst har signaturen “Hasse” en klar poäng i att det som privatperson är mycket svårt att hävda sina rättigheter i en strid med ett storbolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.