SPAC
Så är läget för svenska SPAC-bolagen på börsen: ”Vi har tackat nej till några”
Förra veckan kom nyheten att svenska förvärvsbolaget Aligro Planet Acquisition Company, APAC, kommer avvecklas i maj-juli. Bolaget har trots letande inte hittat något tillräckligt intressant bolag att förvärva.
Men hur har det gått för de andra svenska SPAC-bolagen?
Den 25 mars 2021 börsnoterades ACQ Bure, som är ett förvärvsbolag startat på Bure Equitys initiativ. Än så länge har inte VD Henrik Blomquist haft någon lycka i förvärvsletandet och bolaget har bara drygt 11 månader kvar att göra sitt första köp. I skrivande stund ligger börsvärdet på 3,3 miljarder kronor och ACQ Bure-aktien har sjunkit med drygt 5% sedan börsnoteringen. Bland storägarna finns AMF Pension, Fjärde AP-fonden och SEB Fonder.
Ville inte lägga överbud
Investmentbolaget Creades SPAC-bolag, Creaspac, med finansmannen och dollarmiljardären Sven Hagströmer i spetsen. Strategin är att köpa ett onoterat nordiskt bolag i mid-market-segmentet. Creaspac har än så länge inte gjort något förvärv, men har fram till juni 2024 på sig att köpa. Bland ägarna finns förutom Creades är även Lannebo Fonder och Avanza Pension. Sedan börsnoteringen har Creaspac-aktien sjunkit med 3% och har ett börsvärde på 2,3 miljarder kronor.
I en tidigare intervju med Affärsvärlden berättade Sven Hagströmer att flera bolag funnits på listan, men att affärerna inte gått i mål. På en fråga om hur förvärvs-pipelinen ser ut svarade han:
”Ja, det är inte tomt kan jag berätta, vi har ju tackat nej till några. När vi startade så hade vi ett antal uppslag där vi var med och bjöd. Sen kom de bolagen istället in på börsen och först gick de upp som en raket och sen ligger de långt under emissionskursen. Då kände vi att det var bra att vi inte gav oss in på några överbud. Vi tyckte ändå att vi bjöd ganska bra, men de tyckte det var mycket bättre att gå på börsen.”
Suger upp bolag i Danmark och Finland
TBD30 börsnoterades den 24 juni 2021 och drygt nio månader senare gjordes första förvärvet när Spolargruppen Sverige AB köptes. Spolargruppen är verksamt inom slamsugning, rörspolning och relining. Sedan dess har TBD30 även köpt ett liknande bolag i Danmark och Finland. TBD30-aktien handlades som lägst på 82 kronor i juli 2022. Vid börsnoteringen låg kursen på 100 kronor, vilket också är fallet nu. Bolaget har ett börsvärde på drygt 1,3 miljarder kronor.
Satsar på teknik och mode
I mellandagarna vid jul 2021 börsnoterades Spacett. I slutet av maj 2022 kom pressmeddelandet om att förvärvsbolaget köper Tura Scandinavia, som är en nordisk distributör av konsumentelektronik. Två månader senare bytte Spacett namn till Tura Group och i december ifjol gjordes ytterligare ett förvärv när modetekniksbolaget Happy Plugs köptes. Tura Group har idag ett börsvärde omkring 282 miljoner kronor och aktiekursen har stigit med 10% sedan börsnoteringen. De två största ägarna är Gerhard Dal och Per Nilsson.
Desto snabbare med förvärv har det gått för Spactvå. Förvärvsbolaget noterades 9 december 2022 och redan efter ett par veckor hade Invoicery köpts. Invoicery driver gig-plattformen Frilans Finans. Sedan börsdebuten har aktiekursen ökat med 5% och bolaget har ett börsvärde omkring 147 miljoner kronor. Ägarbilden är densamma som för Spacett/Tura
Ett annat mindre svenskt börsnoterat SPAC-bolag är HODL. Det fokuserar på att förvärva europeiska blockchain-bolag och noterades på Spotlight den 21 januari i fjol. I mars kom nyheten om att bolaget köper solpanelsbolaget Windon, vilket fick aktiekursen att rusa. Sedan börsnoteringen har aktiekursen stigit med 8% och bolaget har ett börsvärde på 41 miljoner kronor.
Dramatisk nedgång globalt
Trenden för SPAC-bolagen globalt sett kan nästan beskrivas i metaforer som upp som en sol, ned som en pannkaka – något Affärsvärlden skrev om redan i januari. Förra året börsnoterades 85 SPAC-bolag globalt sett till ett värde av 12 miljarder dollar, vilket är en dramatisk nedgång jämfört med 2021 då fler än 600 SPAC-bolag listades globalt sett med ett värde på över 144 miljarder dollar. Några problem som SPAC-bolagen stött på generellt sett är regulatoriska påtryckningar och dålig trading efter börsnoteringen, vilket gjort det svårare att lyckas med M&A-strategin.
Enligt en färsk rapport från konsultbolaget EY börsnoterades endast 9 SPAC-bolag globalt under det första kvartalet i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.