Så agerar nätbankerna när spararna blir överbelånade i raset: ”Fler än normalt”

Branta kursfall på börsen har satt press på belånade investerare. Nätmäklarna vittnar om ett ökat antal kunder som hamnat i överbelåning och i vissa fall tvingats sälja till varje pris. En tvångsförsäljning är halva priset hos Nordnet.
Så agerar nätbankerna när spararna blir överbelånade i raset: ”Fler än normalt” - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel
Avanzas VD Gustaf Unger och Nordnets Johan Tidestad har fått agera när kunder blir överbelånade. Men det är stor skillnad på avgiften kunderna tvingas betala vid tvångsförsäljning. Foto: Pressbild

Den senaste tidens volatila börs har pressat belånade privatsparare som hamnat i svårigheter. På Avanza märks det tydligt i statistiken.

”Den senaste veckans börskrasch har gjort att fler kunder än normalt blivit överbelånade, säger Avanzas VD Gustaf Unger till Afv.

Enligt Unger är det färre än 2% av Avanzas kunder som använder sig av värdepappersbelåning. Av dessa har de flesta låg belåningsgrad och god riskspridning. Kunder som lånat till aktieköp ligger i snitt på en belåningsgrad på 25%.

Men i takt med att börsen fallit har trycket ökat.

“Under normala börsförhållanden är det ungefär 1% av kunderna med belåning som blir överbelånade. Den senaste veckan har andelen ökat”, säger Gustaf Unger, utan att vilja precisera hur många det rör sig om.

Risk för tvångsförsäljning

När en kund blir överbelånad är det i första hand upp till kunden att agera.

”Vi vill att kunden själv reglerar sin överbelåning, genom att sälja värdepapper eller sätta in nya pengar. Om det inte sker måste vi sälja åt kunden, annars finns risken att hen förlorar hela sitt kapital och i värsta fall blir skyldig pengar”, säger Unger.

För de kunder som inte agerar i tid väntar påminnelseavgifter och i vissa fall tvångsförsäljning.

”Överbelåningsavgiften är 99 kronor. Om vi behöver sälja åt kunden kostar det 800 kronor i tvångsförsäljningsavgift för aktier och fonder, sen tillkommer mäklarcourtage för aktier och 99 kronor för fonder”, säger han.

Hur snabbt kunden måste agera beror på marknadsläget.

”I vanliga fall har man ett par dagar på sig. Men i en stressad situation när börsen faller kraftigt, som nu, kan det gå snabbare särskilt om överbelåningen är stor”, säger Unger.

Belåning är inte för alla

Men kreditavdelningen har inte bara haft mycket att göra för att hålla koll på kunder där säkerheten fallit i värde. Många kunder vill också ta ny värdepapperskredit för att skapa torrt krut och kunna köpa i nedgången.

Gustaf Unger understryker att det finns tydliga krav för att få använda Avanzas kreditverktyg.

”Det är väldigt viktigt att våra kunder förstår riskerna med att låna till aktieköp. Därför har vi både kunskapsprövning och omfattande utbildningsmaterial”, säger han.

Billigare tvångssälja hos Nordnet

Även Nordnet har sett att många kunder fått problem när börsen störtdykt. Exakt hur många det rör sig om vill man inte säga. Men precis som på Avanza är det i första hand kunden som är ansvarig för att säkerställa att det finns tillräckliga marginaler på kontot. Men Nordnet håller koll för att kunna hantera eventuella överbelåningssituationer.

“Vi brukar informera de kunder som ligger överbelånade genom att skicka ut ett meddelande innan börsen öppnar”, säger Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad.

Det går inte att ge ett exakt svar på vilken tid kunden har på sig att reglera en överbelåning själv innan Nordnet måste agera, förklarar Tidestad. Omständigheter som till exempel storleken på överbelåningen, volatiliteten på marknaden och hur snabbt börsen rör sig påverkar. Men behöver Nordnet tvångssälja är det billigare än hos Avanza.

“Utöver ordinarie courtage tar vi i dessa fall ut en administrativ avgift om 400 kronor per överbelånat konto som vi måste reglera”, säger Tidestad.

Läs mer:

Nätmäklarna kraschar i börsrusningen – ”för många som loggar in”

Sparare blir överbelånade i raset: ”Ganska rejäl ökning”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från VECKANS FÖRETAG