S skärper ideologin

Socialdemokraterna håller på att skärpa sin ideologiska profil i kampen med vänsterpartiet om väljarna. Detta kan på sikt bromsa tillväxten i svensk ekonomi.

Trots många liberala formuleringar i det nya partiprogrammet håller socialdemokraterna på att skärpa sin ideologiska profil inför kampen om vänsterväljarna i 2002 års val. Partiledningens syfte är i huvudsak att ändra argumenten, snarare än politikens innehåll, men resultatet blir nog att också politiken håller på att ändras.

Statsminister Göran Persson har gått till attack mot den moderatledda politiken i Stockholm. Nyligen skrev han en debattartikel i Svenska Dagbladet om vad han kallade “den moderata privatiseringshysterin”:

“Anförda av moderaterna flyttar politikerna i Stockholms stadshus successivt makten över skola, vård och omsorg från de folkvalda till aktieägarna i börsföretagen. Individen får betala – inte bestämma.”

Efter detta och liknande angrepp på privatisering och konkurrensutsättning kan det bli svårt för socialdemokraterna att fortsätta med samma politik som tidigare.

Det nyligen publicerade förslaget till nytt partiprogram har överraskande många liberala inslag och hyllar marknadsekonomin som “en effektiv metod att fördela varor och tjänster” och som “det system som visat sig bäst på att skapa tillväxt och med det resurser för välfärden”.

Men samtidigt sägs att socialdemokratin är ett “antikapitalistiskt parti”. Det positiva med marknadsekonomi omtalas i några meningar medan det negativa får flera sidor.

Programmet kan väl tolkas som att socialdemokraterna försöker utnyttja det missnöje som ofta kommer till uttryck över girighet, spekulation eller överdrivet ekonomiska hänsyn, där den vanliga löntagaren anses komma i kläm. Också detta bör göra det svårare för socialdemokraterna att fortsätta att liberalisera svensk ekonomi, även om partiprogrammets innehåll egentligen inte bör vara något hinder.

Att socialdemokraterna kallar sig ett antikapitalistiskt parti som samtidigt är emot planekonomi innebär knappast någon vägledning om vilket ekonomiskt system partiet förordar. Tanken är nog, som sagt, att det inte är politiken som ska förändras utan retoriken.

Persson säger också i en intervju i partiets egen tidning Aktuellt i Politiken: “Vi har en dålig ideologisk profil i vårt sätt att föra ut vår politik”. Men även om detta måste tolkas som att det bara är argumenten som ska skärpas, blir det svårt för socialdemokraterna att anklaga moderaterna för “privatiseringshysteri” och därefter själva ta initiativ till reformer i marknadsliberal riktning.

Motivera Schyman

Det är mycket troligt att privatisering, konkurrensutsättning av offentlig verksamhet och avregleringar har bidragit till den rådande höga tillväxten och sysselsättningsökningen. Bemanningsföretagen, som tidigare var förbjudna, uppges till exempel ha bidragit till att inte minst erbjuda invandrare arbete. Enligt många ekonomer är det också marknadsreformer som ligger bakom den långvarigt stora BNP-ökningen i USA. Det är därför troligt att en uppbromsning av den politik som under en följd av år faktiskt har förts av socialdemokraterna kommer att få negativa effekter på tillväxten.Därtill lovordar nu Göran Persson samförståndet med LO-ledningen: “Partiet, LO och hela rörelsen går i takt”, säger han i AiP-intervjun. Skälet till det nära samarbetet mellan partiet och LO är förstås att man i båda lägren vill motarbeta Gudrun Schymans och vänsterpartiets dragningskraft på LO-medlemmarna.

Följden av regeringens vilja att hålla LO på gott humör blir på motsvarande sätt ett hinder mot reformer av arbetsmarknaden. Om, eller snarare när, den rådande högkonjunkturen leder till mer utpräglad brist på arbetskraft och ökade lönekrav kan man därför inte räkna med att socialdemokraterna är beredda att reformera arbetsmarknaden så att lönebildningen förbättras. Det kan medföra både större räntehöjningar och mer åtstramande finanspolitik än annars, vilket också i så fall kommer att hämma tillväxten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.