S-E-BANKEN: För höga kostnader
Trots stigande volym, ökade marknadsandelar på in- ochutlåningssidan och växande provisionsintäkter faller lönsamheteni S-E-Banken. Efter tre kvartal har resultatet försämrats medsju procent till drygt fyra miljarder kronor. Avkastningen påeget kapital har minskat med omkring tre procentenheter tillnågot över 18 procent.
Att vinsten inte har fallit mer beror enbart på attkreditförlusterna minskat till en mycket låg nivå, endast 0,13procent av utlåningen. Det har i viss mån kompenserat attresultatet före kreditförluster fallit med över 20 procent till4,3 miljarder kronor efter ett svagt tredje kvartal. Attintjäningen har minskat beror huvudsakligen på två faktorer. Destora värdestegringarna i bankens obligationsportfölj i fjol,till följd av det snabba räntefallet, har inte upprepats i år.Resultatet av de finansiella transaktionerna har därför rasatmed nära 75 procent, eller med över 1,9 miljarder kronor. Dethjälper då inte att intäkterna i själva rörelsen – ränte- ochprovisionsnettot – har förbättrats, de totala intäkterna harändå fallit med en halv miljard kronor. Hittills i år harräntenettot ökat med elva procent, men utvecklingen kvartal förkvartal har varit negativ, mest beroende på lägreinlåningsmarginaler.
När inte intäktsnivån har kunnat hållas kvar på fjolårets höganivå har det också blivit allt tydligare att kostnaderna ökaralltför snabbt för att det skall vara tillfredsställande.Hittills i år har de stigit med tolv procent. Av detta står,enligt bankledningen, framtidssatsningar för ungefär hälften.Det rör sig om bland annat system- och produktutveckling,etableringen i Köpenhamn och utvecklingen av Internet-kontoretför företag.
Med fallande intäkter och stigande kostnader har det så kalladeI/K-talet (kvoten mellan intäkter och kostnader) fortsatt attminska – från över 1,8 ifjol till under 1,6. Detta är enutveckling som har pågått i flera år och är ett tecken på attkostnadsläget är på väg att försämras. Jacob Wallenberg har sagtatt kostnadsutvecklingen vänder man inte i en handvändning. Hanvill sätta större press på organisationen genom att redovisaresultatet per affärsområde, vilket vore ett välkommet steg somskulle uppskattas av aktiemarknaden.
Det är ingen djärv gissning att kostnaderna blir en huvudfrågaför hans efterträdare som koncernchef, Lars Thunell, Trygg–Hansas VD. Han är inte obekant med problemet, eftersom ävenTrygg-Hansas sakrörelse har ett kostnadsproblem.Kostnadsbesparingarna till följd av sammanslagningen av bankenoch försäkringsbolaget, beräknade till en halv miljard kronor,blir knappast tillräckliga. Det kommer att krävas mer.
Vinsten faller
S-E-Banken 1997 ändring9 månader mkr %Räntenetto 6137 11Totala intäkter 11604 -4Kostnader 7283 12Resultat före kreditförluster 4321 -23Kreditförluster 262 -79Resultat 4059 -7Volym, mrd kr 1997 1996Balansomslutning 613 528Utlåning 293 243Nyckeltal 1997 1996Vinst/aktie, kr 5,80 6,20Eget kap/aktie, kr 43 38Avkastning eget kap, % 18,4 21,3I/K-tal 1,59 1,86Kreditförluster, % 0,13 0,65Primärkapital, % 6,87 7,05
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.