Rysslandsfonder årets vinnare
”Vi har gjort några mycket goda affärer i år i Ryssland”, säger Nils-Henrik Tideberg, chef för utlandsfonderna på HQ.SE.
I takt med att oljepriset i Ryssland gick ner under 1998 och Ryssland devalverade efter Asienkrisen sjönk aktiekurserna på Moskvabörsen dramatiskt, och därmed de svenska Rysslandsfonderna. Utvecklingen har vänt och sedan 1999 har utvecklingen på Rysslandsfonderna gått stadigt uppåt för att dock vända ner under förra året.
I år har de däremot tagit fart. På årets vinnarlista över de fonder som finns tillgängliga i Sverige har en mänga olika Rysslandsfonder seglat upp som de klara vinnarna. Koreafonderna har gått väl så bra, men är inte lika många på vinnarlistan.
På topplistan finns också flertalet svenska Rysslandsfonder. Den som ligger högst är Akelius Insurance med en uppgång på 26 procent i år, tätt följt av HQ.SE med en uppgång på 24 procent. HQ.Se förvaltar Akelius fond. Kort därefter kommer Roburs Rysslandsfond med en uppgång på 22 procent sedan årsskiftet och Alfred Bergs med en uppgång på 21 procent.
En direkt anledning till att det gått så påtagligt bra för HQ.SEs Rysslandsfond är att förvaltaren gjort bland annat en god affär i början av året i samband med att han sålde av Aeroflotaktier med mycket god vinst.
En annan förklaring är att de internationella placerarna sökt sig till de mer riskbenägna marknader som bland annat Ryssland och Korea. Detta har skett i takt med att de stora centralbankerna sänkt sina räntor.
”Sänks räntan så kommer mer riskvilligt kapital ut på marknaden och placerarna blir mer benägna att placera det på riskfyllda marknader som exempelvis Ryssland. Vi förväntar oss att den amerikanska centralbanken kommer med ytterligare räntesänkningar i år, vi är inne i en fas där marknaden faller. Det ser alltså bra ut för den ryska marknaden”, säger Nils-Henrik Tideberg.
Sedan fonden startade i december 1997 och fram till årsskiftet 2000/2001 så har den utvecklats negativt, med 42 procent mot minus 59 procent för jämförande index. Nils-Henrik Tideberg påpekar dock att den som månadssparat i fonden, och som därmed har varit med om både upp- och nedgångar, har fått se sina insatta pengar öka med cirka 80 procent fram till dags dato.
Han spår en ljus framtid för Rysslandsfonderna, samtidigt som han varnar för att de svänger mycket från dag till dag, och månad till månad.
”Vi tror att Ryssland kommer att närma sig väst mer och mer, att landet går från en gammal kommuniststat till en modern industrination med en stabilare aktiemarknad”, säger han.
De aktier som däremot gått sämst är som väntat internetaktierna. Länsförsäkringars internetfond har backat med 27 procent sedan årsskiftet. Flera av SEBs internetfonder har också gått dåligt och backat med cirka 20 procent under perioden.
”Nu sållas agnarna från vetet, de internetbolag som är bra kommer att överleva i och med att det blir lättare för dem att få in nytt kapital i framtida investeringsrundor. De internetfonder som har aktier i den sortens bolag kommer att lyckas. Det kan till och med bli årets bästa fonder, jag förvånas inte om aktierna går upp väldigt mycket i år”, säger Nils-Henrik Tideberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.