RYSSLAND: Renings-badet
Det är oroligt i de ryska VD-rummen – och i statsförvaltningen.Hittills orubbliga maktstrukturer har de senaste veckornautmanats på ett sätt som ingen trodde var möjligt i detgenomkorrumperade ryska samhället.
Mäktiga direktörer för storföretag har de senaste två veckornautmanats och anpassat sig. Ledande tjänstemän ifinansministeriet – med lönsamma kopplingar till bankerna ochgränskontrollen – har fått sparken.
Det är regeringens två nya förste vice premiärministrar, BorisNemtsov (med ansvar för strukturfrågorna) och Anatolij Tjubajs(med ansvar för ekonomin), som faktiskt har gjort det sompresident Jeltsin förutskickade i sitt tal till nationen nyligen.De har givit sig på giganterna, som trodde att de haderegeringen i sin hand, inte minst för att många av dem var medoch finansierade Jeltsins återvalskampanj.
Storföretagen skall tvingas att betala sina skatteskulder.Jättarna Norilsk Nickel och Gazprom har redan givit efter förpåtryckningarna, och lovat betala. I fallet Norilsk Nickel skallföretaget göra en nyemission och överlämna aktier till statensom pant för sin skatteskuld – en modell som kan komma tillflitig användning för att lösa upp den pågående skuldkrisen idet ryska näringslivet.
Nemtsov har också börjat röra i personfrågor i företagensledningar. Han har t ex skickat in en 29-årig bankdirektör,Boris Brevnov, som torped i den djupt korrumperade ledningen förenergimonopolet UES (mer om UES och Norilsk Nickel på sidorna 28–31).
Även rena strukturfrågor har regeringen börjat röra i. Härhandlar det dels om att skapa mer konkurrens, dels om att göranågot åt den tidigare mycket ineffektiva regleringen, som gjortdet möjligt för företagen att öka sina kostnader och tarifferhur mycket som helst.Det är – än så länge – inte tal om någonuppbrytning av monopolen (UES, Gazprom och järnvägen), utan merom en blandning av kontrollerad avreglering och mer reglering.
De allra mäktigaste företagen – bankerna – har förlorat sinakontakter i finansministeriet i de senaste veckornasutrensningar där. President Jeltsins tal om strukturreformer inäringslivet verkar alltså vara allvarligt menat. Så har detockså tolkats i styrelse- och ledningsrummen, ty företagen har iflera fall försökt förekomma regeringens storstädning genom attsjälva föreslå strukturåtgärder.
UES:s ordförande har t ex föreslagit att bolaget skall göra omavgiftsstrukturen, så att den tunga andel som fallit på deindustriella kunderna minskas successivt och lastas över påprivatkonsumenterna, som hittills knappt betalt något alls. UEShar också offentliggjort en plan för att skapa konkurrens påenergiområdet, där UES sitter på hela kraftnätet och hittillsanvänt positionen för att hindra andra leverantörer. Och Moskvasenergibolag Mosenergo (till 49 procent ägt av UES) har dragittillbaka ett kontroversiellt förslag att minska externaaktieägares rättigheter efter påtryckningar från regeringen ochfrån andra håll.Något motstånd att tala om har det alltså intevarit, än så länge, och bedömare på plats tror att det gamlagardet har insett att det är slut på sötebrödsdagarna.
Motreaktionen har mera kommit från den kommunistdominerade dumanoch från de konservativa partierna, som börjat uppmana folkettill protest mot det som sker. En kampanj mot utländskaintressen och utländskt ägande är nog också att vänta, liksommera motstånd och en utdragen strid.
BILDTEXT: Förste vice premiärministern Boris Nemtsov har blivitmer populär än general Lebed på att attackera de murknastrukturerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.