Ryssland och Nordkorea lovar att stödja varandra militärt vid attack

Ryssland och Nordkorea har ingått ett avtal om att förse varandra med all nödvändig militär hjälp om de skulle hamna under attack.
Ryssland och Nordkorea lovar att stödja varandra militärt vid attack - North Korea Russia
Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte i Pyongyangi Nordkorea i juni 2024. Foto: Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Försvarsavtalet undertecknades av Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i samband med Putins första statsbesök till Nordkorea på 24 år.

Avtalet är ett återupplivande av det samma som ingicks mellan Sovjetunionen och Nordkorea 1961 och upplöstes 1990 när de förra etablerade diplomatiska förbindelser med Sydkorea.

De två länderna kommer att vidta gemensamma åtgärder som syftar till att “stärka försvarsförmågan för att förhindra krig och säkerställa regional och internationell fred och säkerhet”, sade nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Reuters.

Mötet har också präglats av spekulationer om vad det kan innebära för Nordkoreas utveckling av kärnvapen.

NBC News rapporterar att amerikanska underrättelsetjänstemän tror att Putin förser Nordkorea med kärnvapenubåtar och ballistisk missilteknik i utbyte mot vapen för sitt krig i Ukraina. Det har lett till en oro inom Bidenadministrationen om att Ryssland kan hjälpa Nordkorea slutföra de sista stegen som behövs för att bygga sin första ubåt som kan avfyra en kärnvapenbestyckad missil.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABAX