Ryssland kringgår sanktioner – 2,3 miljarder dollar i dollar- och eurosedlar har skickats

Omkring 2,3 miljarder dollar i dollar- och eurosedlar har skickats till Ryssland sedan USA och EU förbjöd export av sina sedlar dit i mars 2022 efter invasionen av Ukraina, enligt tulldata som Reuters har sett.
Ryssland kringgår sanktioner – 2,3 miljarder dollar i dollar- och eurosedlar har skickats - Russia Putin
Vladimir Putin.

De tidigare orapporterade siffrorna visar att Ryssland har lyckats kringgå sanktioner som blockerar kontantimport, och antyder att dollar och euro förblir användbara verktyg för handel och resor även om Moskva strävar efter att minska sin exponering för hårdvalutor, skriver Reuters.Tulluppgifterna, som erhållits från en kommersiell leverantör som registrerar och sammanställer informationen, visar att kontanter transporterades till Ryssland från länder som Förenade Arabemiraten och Turkiet, som inte har infört restriktioner för handeln med Ryssland. Ursprungslandet för mer än hälften av den totala summan angavs inte i registren.USA:s regering hotade i december med sanktioner mot finansiella institutioner som hjälper Ryssland att kringgå sanktioner och har infört sanktioner mot företag från tredje land under 2023 och 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.