Ryskt rally

BÖRSSPANING. Ryssland var länge svenska småsparares favoritfonder. I år har Ryssland inlett året med starka uppgångar. Vad förklarar rallyt och kan det fortsätta?
Ryskt rally - ryssland-700_binary_6947499.jpg

Rysslandsfonder har haft en lysande start på 2019. Samtliga Rysslandsfonder som är tillgängliga för svenska småsparare har haft en uppgång på runt 15 procent sedan årsskiftet. Bäst har Swedbank Roburs Rysslandsfond gått med en uppgång på 16,6 procent. Med skillnaderna är små, de sämst presterande fondera i kategorin har avkastat runt 14 procent.

Förklaringarna är flera. Priset på olja och flera basmetaller – bland annat koppar, nickel, zink – har stigit i år vilket har stor betydelse för den råvarubaserade ryska ekonomin. Den ryska ekonomin växer igen, om än svagt med ett par procent, efter recession 2015 och 2016. Skuldsättningen är såväl i stat som på bolagsnivå relativt sett låg, många ryska bolag har starka kassaflöden och hög direktavkastning.

– Direktavkastningen på Moskvabörsen är 5-6 procent och högst i världen. Men jag har bolag i min portfölj med en direktavkastning på mellan 10 och 15 procent, säger Elena Lovén som förvaltar Swedbank Roburs Rysslandsfond.

Hon tillägger att en något lägre politisk risk har bidragit till att lyfta Rysslandsfonderna. Dels har USA och Donald Trump varit upptagna med andra frågor än Ryssland den senaste tiden, dels finns signaler om att sanktionerna mot landet lättar en del, det gäller till exempel USA:s sanktioner mot den ryska aluminiumproducenten Rusal.

– Den politiska risken är också den största osäkerhetsfaktorn framöver, det är väldigt svårt att förutsäga Putins och Trumps nästa steg. Moskvabörsen domineras av utländska investeringar där många oreflekterat trycker på säljknappen när den politiska risken ökar, säger Elena Lovén.

Med en något stabilare rysk ekonomi och låga värderingar finns med andra ord förutsättningar för en fortsatt uppgång. Risken i ryska placeringar är dock oförändrat hög.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier