Ryska mobilmarknaden växer kraftigt

Samtidigt som den nordiska telekombranschen stärker närvaron i Ryssland kommer ny statistik som visar att den ryska mobilmarknaden har växt med 82 procent hittills i år. Ericsson spår att antalet abonnenter ökat till 7,5 miljoner vid årets slut. Det skulle innebära en uppgång med 114 procent.

Ryssland är en förhoppningsmarknad för den tillväxthungriga västeuropeiska mobilbranschen. Orsaken är givetvis de mer och mer mättade marknaderna i exempelvis Norden. Bland de nordiska operatörerna har Telia, Sonera, Telenor och Jan Stenbecks Millicom alla ökat sin närvaro på den ryska marknaden de senaste åren.

”Vi känner av att marknaden går väldigt bra just nu. Vi har sett siffrorna från våra stora konkurrenter och de stämmer med utvecklingen vi märker hos oss”, säger Annika Christiansson, ansvarig för den ryska marknaden på Telia Mobile.

Förra året växte abonnentstocken i Ryssland med 152 procent och hittills i år har tillväxten varit 82 procent, enligt en rapport från den ryska investmentbanken United Financial Group som citeras i tidningen The Moscow Times. Totalt uppgår antalet mobiltelefonanvändare till 6,2 miljoner, varav huvuddelen finns i storstäderna Moskva och S:t Petersburg.

Samtliga stora leverantörer finns på plats i Ryssland för att slåss om kontrakt på nätutbyggnad och givetvis också telefonförsäljningen. Det gäller såväl Ericsson som Nokia, Siemens, Motorola och Alcatel.

På Ericsson i Ryssland spår man att antalet mobilanvändare kommer att uppgå till som mest 7,5 miljoner vid slutet av året. Det skulle innebära en ökning med 114 procent på ett år. Det är främst GSM-nätet som byggs ut och enligt Ericsson är 80 procent av abonnenterna idag GSM-användare.

”Under 2001 har Ericssons marknadsandel på GSM i Ryssland ökat snabbare än för någon annan leverantör”, säger Alexander Nikolaev, pressansvarig på Ericsson i Moskva utan att precisera Ericssons marknadsandel närmare.

Trots de lockande tillväxttalen kommer långt ifrån alla av Rysslands 145 miljoner invånare att ha tillgång till mobiltelefon i framtiden. Det omfattande landområdet är en faktor, men också de stora ekonomiska skillnaderna mellan olika delar av landet.

Ericssons egna prognoser visar att som mest 12 procent, eller 18 miljoner personer, kommer att ha tillgång till mobiltelefon 2004. Detta är ändå en tredubbling jämfört med dagens siffror.

Flera av de lokala operatörerna har uppbackning av utländska operatörer som vill komma åt den nya tillväxtmarknaden. De två största operatörerna, som båda är Moskva-baserade, är Mobile Telesystems, med 2,3 miljoner kunder, och Vimpelcom, med 1,5 miljoner kunder. Deutsche Telekom respektive Telenor finns på ägarssidan.

De två operatörna i täten ökade antalet abonnenter med omkring 300 000 personer var under tredje kvartalet, enligt The Moscow Times.

Telia och finska Sonera meddelade i mitten på augusti att de går in som delägare i en ny rysk mobilgruppering med namnet Megafon. Förutom ett antal mindre regionala operatörer och den nystartade GSM-operatören Sonic Duo i Moskva, utgörs det nya bolaget främst av Northwest GSM som är landets tredje största operatör med 465 000 användare främst i S:t Petersburg. Telia och Sonera äger 16 respektive 26 procent av det nya bolaget. Telia har uttryckt en önskan att öka ägarandelen kraftigt i framtiden.

Också Stenbeck-sfärens internationella operatörsbolag Millicom finns på plats i Ryssland med inte mindre än 12 mindre operatörsbolag.

Förändringarna på operatörssidan, som går mer och mer mot större landstäckande grupperingar, påverkar leverantörerna som ofta arbetar parallellt med konkurrenterna i olika regioner och med olika standarder.

Siemens är sedan tidigare leverantör till Mobile Telesystems medan Ericsson arbetat länge med Vimpelcom och Nokia har levererat nätet till Northwest GSM (nu Megafon). Mycket talar för att detta bryts upp i takt med att GSM-nätet växer i omfattning och nya standarder ska införas. Nokia ska exempelvis bygga Vimpelcoms GPRS-nät i Moskva och tidigare i år fick Siemens en order på delar av nätet som ingår i det nya Megafon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.