Rysarvecka för verkstadsbolagen
Även om rapporterna resultatmässigt inte väntas innehålla några större katastrofer så finns det en rad orosmoment inför kommentarerna om framtiden för våra svenska verkstadsbolag. Konjunkturen i Nordamerika har sedan en tid visat sig vara på nedåtgående och vissa tecken finns också om att Europamarknaden kan ha sett sin topp för den här gången.
I morgon tisdag är det dags för Atlas Copco att redovisa sitt resultat för årets första nio månader. Den kanske viktigaste frågan inför rapporten är vilken effekt den avtagande byggmarknaden i USA har haft, och kommer att ha, på affärsområdet Rental Service. Uthyrningsverksamheten är ett tillväxtomr��de och står i dag för cirka 30 procent av Atlas Copcos omsättning och resultat.
Flera bolag, bland annat Caterpillar har i sina rapporter talat om en vikande byggmarknad i USA. En temperaturmätare på industrikonjunkturen i Europa kommer också att finnas i utvecklingen för affärsområdena Kompressorteknik och Industriteknik. Särskilt den tyska marknaden har hittills i år haft svårt att ta fart.
På onsdag rapporterar både ABB och Volvo sina resultat. ABB beslöt med kort varsel att skjuta upp sin rapport ett par dagar vilket kan innebära att en strukturaffär är på gång. På måndagen stod det klart att General Electric köper Honeywell för knappt 50 miljarder dollar. I övrigt riktar sig det mesta intresset för ABB:s rapport kring utvecklingen för framtidsområdet Automation. Tidigare i år har ett par konkurrenter inom det området tvingats vinstvarna.
Volvo kommer knappast att ha något roligt att säga om utvecklingen för Lastvagnar i Nordamerika. Nedgången tycks fortsätta och nu riktar sig blickarna i stället till utvecklingen på Europamarknaden. Höga oljepriser och en knivskarp konkurrens mellan tillverkarna kan innebära ytterligare problem för lastbilstillverkaren. Även för anläggningsmaskinerna i VCE har förväntningarna skruvats ned från bolagets sida på grund av en allt hårdare konkurrens i Europa. Caterpillar sade dessutom i sin rapport att bolaget räknar med en lägre försäljning av anläggningsmaskiner i USA på grund av den avtagande byggkonjunkturen.
SSAB kommer med sin rapport på torsdagen liksom Svedala. Oroande tecken har börjat skönjas om en avmattning i stålkonjunkturen. Branschorganisationen IISI räknar med att tillväxten i efterfrågan kommer att minska nästa år och SSAB:s kommentarer kring framtiden blir därför intressanta. Hittills har bolaget sagt sig räkna med en fortsatt stark efterfrågan i år. SSAB har också under sommaren bytt ut en masugn i Luleå vilket kan behöva kommenteras ytterligare från bolagets sida.
Svedala spelar i viss mån på samma arena som Sandvik och Atlas Copco. Gruvkonjunkturen väger dock tyngre för Svedalas resultat och efterfrågan därifrån har hittills varit på uppåtgående. Halvårsrapporten visade dock på en sjunkande orderingång och det vill nog till att den vänt uppåt igen om marknaden ska vara nöjd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.