Rysarrapport från Allgon
Att Allgon skulle ha haft ett dåligt andra kvartal var inte någon större överraskning och förväntningarna var också lågt ställda inför tisdagens rapport.
Förlusten blev dock större än den mest pessimistiska prognosen i SME Direkts sammanställning och uppgick till 49 Mkr.
Omsättningen för samtliga affärsområden blev lägre än väntat och utvecklingen på marknaden har uppenbarligen inte varit mycket att hurra för.
”Operatörernas finansiella situation och svårigheter att få till stånd ett genombrott för nya tjänster har medfört en fortsatt låg investeringsnivå i kapacitet och täckning”, skriver Allgon i sin rapport.
I Nordamerika beställs det dock fortfarande en hel del utrustning för GSM-nät och även delar av Östeuropa har gått bra under kvartalet. Betydligt sämre är det i Europa, där Allgon har en väldigt liten andel av GSM-marknaden. UMTS-order sträcker sig till basstationsantenner men inte längre.
Även i Kina har byggandet av CDMA-näten avstannat eftersom operatörerna har svårt att ragga kunder till sina nät.
För Allgon Systems minskade omsättningen ytterligare något från den låga nivån i det första kvartalet och förlusten för området skrivs till 12 Mkr. Affärsområdet Microwave har som vanligt en förlust som är nästan lika stor som omsättningen.
Något bättre klarar sig området Mobile Communications även om också det redovisar en förlust på 3 Mkr. Allt för många mobiltelefonmodeller med inbyggd antenn har inneburit minskade volymer även för Mobile Communications men leveranser har åtminstone påbörjat till sex nya modeller.
Efter rapporten för det första kvartalet tvingades Allgon konstatera att de UMTS-leveranser som man tidigare räknat med skulle ta fart i sommar försenats ytterligare. Förutom de basstationsantenner som Allgon redan levererar väntas nu ytterligare UMTS leveranser starta mot slutet av året.
Utsikterna för det andra halvåret är ändå grumliga.
”Marknaden under andra halvåret 2002 är svårbedömd. Utbyggnadstakten av GSM-näten i USA förväntas vara fortsatt hög, medan det är osäkert när utbyggnaden av UMTS i Europa och CDMA i Kina tar fart”, skriver bolaget i sin rapport.
Tack vare förra årets åtgärdsprogram och fortsatta kostnadsbesparingar under våren har Allgon kunnat motverka något av den bruttomarginalförsämring som skett till följd av de minskade volymerna. Utan någon vändning i sikte på marknaden fortsätter bolaget därför att försöka banta sig ur krisen.
”Mot bakgrund av den fortsatt svaga marknadsutvecklingen kommer Allgon att genomföra ett nytt kostnadsreduktionsprogram under andra halvåret”, heter det i rapporten.
Allgon hade redan före rapporten backat 1 krona på Stockholmsbörsen. När siffrorna släpptes dök kursen ytterligare 13 procent till 20 kronor. Ericsson påverkades dock inte nämnvärt av rapporten och noterades 10 öre högre på 13,80.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.