Rykten om budstridgöder OMX-kursen

Börsen stängde svagt ner i fredags och stängde i stort oförändrad sett över hela veckan. En av de stora vinnarna var OMX som handelsstoppades på torsdagen och rusade på fredagen efter att Nasdaq lagt bud på bolaget.
Under måndagen förväntas börsen stiga i lugn takt efter att USA och Asien stängt upp. De flesta börser är stängda under måndagen, i och med att annandag pingst firas i många europeiska länder, däribland Storbritannien, Danmark och Norge samt att memorial day håller de amerikanska börserna stängda under måndagen.
I helgen har rykten om att statsägda Dubaibörsen planerar att lägga ett motbud på OMX spridits. Bolaget har sedan tidigare köpt 3,5 procent i Euronext och för två veckor sedan kom det fram att DIFC har köpt ihop 2,2 procent i Deutsche Bank. Räkna med att OMX sållar sig till vinnarna under dagen i och med detta.
Ännu en gång så läcker det i samband med OMX. Frågan är vem som golat och varför. Någon vill uppenbarligen trissa upp budet ytterligare. Det finns fonder som har som affärsidé att köpa aktier i bolag där bud föreligger. Fonderna hoppas på budstrid och dessa har all anledning att vilja att info likt denna kommer ut.
En rad storägare har redan ställt sig positiva till Nasdaqs bud. Jag är också övertygad om att staten hellre säljer till Nasdaq, det låter lite finare än Dubai. Staten har även en politisk agenda i sitt agerande, det viktigaste är inte att sälja till högst bud utan att undvika att sälja till någon ägare som kan anklagas för att vara kortsiktig (läs private equity, LBO:s, hedgefonder eller riskkapitalister etc).
Detta kommenterar Peter Malmqvist bra i en debattartikel i dagens DI, men då angående Telia. Han anser att det är förkastligt att staten säljer ut Telia på det sätt som nu är fallet istället för att sälja ut hela posten till en institution eller ett bolag som är intresserat av en storpost i ett välskött telekombolag. Det hade istället medfört en premie. Men det är naturligtvis den politiska agendan som spökar? Det skulle inte se bra ut för Odell & co att sälja Telia till en private equity-fond eller någon av de nya aktörerna i exempelvis Ryssland.
Fenix Outdoor, nya Vostok Nafta, Haldex och Net Entertainment väntas alla stiga under måndagen på tidningsrekommendationer från DI (Fenix) respektive Börsveckan (övriga). Utan att ha hunnit titta allt för mycket på nya Vostok Nafta så blir ändå omdömet att aktien ser intressant ut.
Samtidigt flaggar Investor i Husqvarna efter att ha nått över 20 procent av rösterna i bolaget, från tidigare 17,3 procent. Investmentbolaget fortsätter således att tanka aktier i bolaget så räkna med fortsatt spekulation om buy-out.
SAS-strejken fortsätter och aktien har handlats ner 5 procent sedan i torsdags eftermiddag. Räkna inte med att aktien lättar förrän de inställda planen gör det.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.