Rusning till bioteknik

Bioteknik är återigen hett på börsen. Sedan mitten av december har flertalet aktier i sektorn noterat tvåsiffriga procentökningar och i spetsen har Oxigene gått med sin rusning på 180 procent. "Fortfarande är många aktier i sektorn kraftigt undervärderade", säger analytikern Conny Granelli.

Det nya börsåret har inletts med en försiktig optimism och även om aktiviteten fortfarande är mycket låg så stiger åtminstone kurserna mer än de faller. För bioteknikbolagen inleddes uppgången redan i mitten av december och en titt på utvecklingen sedan dess visar att flertalet bolag noterat uppgångar på uppemot 20 procent.

HETT VÄRRE: Biotekniksektorn har fått en bra start på året.

– Framför allt beror det på att hela sektorn kommer från oerhört låga nivåer, både fundamentalt och historiskt. Det är fortfarande så att de flesta bolagen i sektorn handlas under kassan, vilket alltså innebär att all forskning åsätts ett negativt värde. Det är förstås inte en hållbar situation om man har tron på att det är något vettigt som bolagen håller på med, säger Conny Granelli, bioteknikanalytiker på JP Nordiska, och för övrigt topprankad i Affärsvärldens analytikerranking 2002.

De amerikanska bioteknikbolagen inledde sin uppgång redan i september förra året och har sedan dess gått bättre än till exempel Nasdaq Composite index. Under hela förra året klarade sig de amerikanska bioteknikbolagen bättre på börsen än de svenska, säger Conny Granelli.

– Trots att vi har en mycket hög kvalitet på bolagen i Sverige så är sektorn lite för smal vilket gör att dåliga nyheter drabbar alla bolag och att hela branschen trycks tillbaka på börsen, säger han.

Återhämtning på gång
Hittills har de amerikanska investerarna till största delen lyst med sin frånvaro i den svenska biotekniksektorn, men det kan komma att ändras under det kommande året. Conny Granelli räknar med att sektorn kan återhämta sig i år.

– Jag tror att sektorn kan få en återhämtning under året, men det krävs nog att börsen generellt blir mer stabil innan vi får se någon kraftfullare återhämtning. Aktierna är fortfarande undervärderade, säger han.

Favoriterna heter Medivir, Active Biotech och Maxim.

– De har bredden i sin forskning och oerhört attraktiva värderingar. Dessutom bör nyhetsflödet kunna bli positivt kring de här bolagen i år. Alla sitter i förhandlingar om samarbetsavtal och för de här bolagen är den typen av nyheter den bästa triggern.

Rusning i Oxigene
Den verkliga raketen på bioteknikhimlen har dock hittills varit Oxigene som sedan mitten av december stigit närmare 180 procent. Conny Granelli anser dock att nyhetsflödet kring bolaget de senaste veckorna inte motiverar en så kraftig uppgång. Beskedet om att Oxigene inleder fas I/II-studier kring Combretastatin A4 Prodrug samt söker efter en partner för utlicensiering av substansen inför fas III-studier var väntade.

– Oxigene har problemet att det är dåligt bevakat bland analytiker och det innebär att aktien till största delen drivs av mindre spekulanter. Dessutom har Oxigene en historik av att vara en speck-aktie som reagerar mycket på den här typen av nyheter och sedan faller tillbaka. Det finns betydligt stabilare bolag i branschen.

En viktig fråga kring Oxigene är också varför bolagets tidigare partner, Bristol-Myers Squibb, valde att hoppa av samarbetet kring Combretastatin i oktober 2001. Det höjer frågetecken kring substansen, menar Conny Granelli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.