Rusning efter Gazprom-aktier
Efter en toppnotering på över 600 kronor i maj rasade Lundinbolaget Vostok Naftas aktiekurs på två veckor till under 400 kronor. Efter en viss återhämtning rasade aktien återigen i juni, men är nu på väg upp. Idag handlas aktien kring 500 kronor. Enligt Vostok Naftas vd, Per Brilioth, beror uppgången till stor del på att omviktningen av Gazprom i MSCI Ryssland och MSCI Emerging Markets, närmar sig.
– Indexeffekten blir dramatisk vilket kommer att påverka aktiekursen. Istället för att ta upp 4 procent av börsvärdet på 270 miljarder dollar i index, kommer 40 procent av börsvärdet att tas upp. Gazprom blir det dominerande bolaget i det ryska indexet och i det globala emerging market indexet går Gazprom om ettan, Samsung, som åker ned till en andra plats. Det här innebär att fonder som följer index tvingas köpa på sig fler aktier. Det är en process. Folk väntar inte till den sista augusti. Just nu handlas det ganska stora volymer och det är många som tittar på Gazprom för första gången, säger Per Brilioth.
Idag värderas Gazprom till ungefär två dollar per fat oljeekvivalenter i marken.
– Gazprom är fortfarande lågt värderat. Det beror till stor del på att bolaget säljer gas i Ryssland till en tiondel av det pris som gasen säljs för i västvärlden. Men allt annat i Ryssland har normaliserats och fått samma priser som i västvärlden. Det gäller politiskt känsliga saker som olja och bröd, och vi är tämligen säkra på att priset på gas kommer att gå samma väg.
När går ni ur Gazprom?
– Det är svårt att säga, men vi tror att aktiekursen har en potential att fördubblas under de kommande tolv månaderna
Vad gör ni med pengarna?
– Det är för tidigt att säga, men de ska investeras med våra väldigt höga avkastningskrav. Har vi ingen investering på gång som uppfyller kraven går pengarna sannolikt tillbaka till aktieägarna. Vi har lärt oss av Lundinfamiljen. När Lundin Oil såldes behövdes inte pengarna som gick tillbaka till aktieägarna. Sedan startades Lundin Petroleum, och när bolaget behövde nya pengar gick man ut och gjorde en nyemission.
Vostok Nafta har även andra intressen i Ryssland. Tillsammans med Kinnevik har investmentbolaget gått in i Black Earth Farming och äger för närvarande 30 procent av bolaget. Affärsidén är att köpa, äga och driva jordbruksmark i Ryssland.
– Jag skulle tro att det här har samma potential som gasen. Men om gasen privatiserades på 1990-talet så privatiserades jordbruksmarken förra året. Innehavet utgör en liten del av portföljen men vi tror i princip att det är som att köpa Gazprom för tio år sedan, säger Per Brilioth och fortsätter:
– Jordbrukssektorn globalt har legat i någon slags träda och priserna har gått ned. Men nu har sektorn hamnat i fokus igen på grund av etanolboomen. Etanolproduktion kan absolut bli aktuellt för Black Earth Farming även om huvudfokus kommer att vara att tillgodose den ryska marknaden med humle, malt och säd. Samtidigt som Ryssland har världens bästa jordbruksmarker, är de jättestora importörer.
Inköp och nödvändiga investeringar beräknas kosta mellan 700 och 1.300 dollar per hektar och Per Brilioth räknar med att 100.000 hektar på ett par års sikt kan komma att värderas till bortåt 10 000 dollar per hektar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.