Rundringning: När vänder börsen?

Osäkerheten bland börsproffsen om hur börsen kommer att bete sig det kommande halvåret är större än på länge. Det visar en rundringning som Ekonomi24 gjort till flera börsveteraner. Vissa säger att den vänder svagt upp redan i år, medan andra räknar med en vändning först nästa år. ”Det första vårtecknet lyser fortfarande med sin frånvaro”, säger Leif Vindevåg, ekonom på Stockholmsbörsen.

Nedgången på Stockholmsbörsen är bland de värsta under de senaste hundra åren. Den har varat i 18 månader, och bara börsnedgångarna mellan 1918 och 1922 samt 1929 och 1932 har varat längre. Börsnedgången på 30-talet var en följd av sammanbrottet efter finansmannen Ivar Kreugers död.

Under de 18 månader som det nuvarande kursraset pågått har börsvärdet halverats. Aktiemarknaden ställer sig frågan när börsen vänder och Ekonomi24 lät frågan gå vidare till en rad börsveteraner. Svaren går isär, vissa tror att det vänder i slutet på året, och andra räknar med först nästa år. De ser dock stora skillnader mellan dagens börsnedgång och den som var i början av 1990-talet då finanskrisen slog hårt mot den svenska ekonomin.

Göran Espelund, VD för Lannebo fonder. ”Jag har svårt att se när vändningen kommer, det tar nog längre tid än man tidigare trott. Sannolikt kommer aktiemarknaden att reagera positivt i år. Aktiekurserna står nog högre vid årsskiftet i USA jämfört med nu. Vi kan nog få se ett bättre konjunkturläge i USA i år eftersom jag räknar med att de ledande indikatorerna kommer att vara något bättre än dem vi sett hittills. Det kommer driva upp börsen.

Samtidigt pekar han på att den Europeiska konjunkturen blir allt sämre och konstaterar att ”vi lever högt på att USA fortsätter att konsumera i hög takt.” Göran Espelund tycker att dagens långa börsnedång liknar den som var i början av 90-talet och inte de korta nedgångar som kommit hastigt, men också försvunnit snabbt.

”Vi ser inga tvära kast så detta är en traditionell nedgång, samtidigt som vi i början av 90-talet fick vara med om en mycket stor finansiell kris där hela banksystemet höll på att gå åt skogen. Så är inte utvecklingen i dag”, säger han.

Mats Qviberg, VD på investmentbolaget Öresund: ”Min bedömning är att börsen kommer att vända upp i slutet av året. Börsen beter sig som i slutet av en börsnedgång. Tidigare börsnedgångar har brukat vara cirka ett och ett halvt år, och precis så länge har den här nedgången varit. Uppgångarna brukar också ledas av en räntestyrd börs, som nu där den amerikanska centralbanken sänkt räntan gång på gång.”

Mats Qviberg ser dock inga större likheter med den stora ekonomiska nedgången i början av 1990-talet.

”Då slogs banksystemet sönder och samman, så är det inte nu, utan det är endast aktieägare som förlorat pengar även om det gör nya aktiägare skotträdda. Dagens nedgång är inte alls av samma dignitet”, säger han.

Magnus Matstoms, analyschef på Carnegie: “Jag tror att det blir en svag höst, men räknar med att börsen vänder upp i slutet av året i takt med att vi ser tydliga signaler om att den amerikanska ekonomin vänder upp.”

“För att börsen skall vända uppåt krävs även att vi får signaler som pekar mot att efterfrågan mot teknikindustrin stabiliseras. Det kan vara signaler om att orderingången bottnar ut eller att bolagen börjar uttrycka sig mer positivt om framtiden”, anser han.

Björn Davegårdh, chefredaktör för Börsveckan: ”Börsen kommer troligen att röra sig sidledes i höst, inte några större förändringar, men jag är ändå lite mer optimistisk och tror att det kan bli en rekyl uppåt. Det handlar dock inte om någon fast trend.”

Han räknar dock med att den amerikanska konsumtionen håller i sig, samt att det kommer att gå att skymta någon effekt av den amerikanska centralbankens räntesänkningar i och med att det därmed blir billigare att göra investeringar. För att börsen ska vända upp, menar Björn Davegårdh, så krävs i första hand att tillväxten i USA tar fart, eller att åtminstone den ekonomiska nedgången bottnat ut.

Beträffande dagens börsnedgång tycker han det är rimligt att kurserna går ner till mer realistiska nivåer, flera bolag var trots allt alldeles för högt värderade. Under krisen i början av 90-talet var Sveriges finanser var i mycket dåligt skick samt att kronan föll och att det därmed finns stora skillnader mellan de två nedgångarna.

Leif Vindevåg, ekonom på Stockholmsbörsen: ”Jag tror att börsen vänder upp först nästa år. Orderingången till företagen måste upp för att något ska hända. Det första vårtecknet lyser fortfarande med sin frånvaro. Jag har blivit mer pessimistisk ur ett makroekonomiskt perspektiv eftersom den allmänna ekonomin går allt sämre. Jag hade trott att ekonomin skulle vända uppåt enligt en V-kurva, men nu räknar jag med att den ekonomiska nedgången blir utdragen. För att börsen ska vända krävs att marknaden får positiva signaler och prognoser från börsföretagen.”

Stockholmsbörsen påverkas kraftigt att den minskade aktiviteten på börsen och tjänar mindre pengar än tidigare, säger Leif Vindevåg. Orsaken är att handelsvolymerna är så mycket mindre än förr.

Bengt Stillström, styrelseledamot och tidigare VD i investmentbolaget Traction: ”Börsen kommer fortsätta att gå ner och jag har svårt att se när det vänder, kanske först i vår. Det är inte nedgången som är onaturlig, utan uppgången som var onaturlig. Den gick för snabbt. Den allmänna konjunkturen är sämre än de flesta tror, framför allt inom telekomsektorn så det tar ut sin rätt på den svenska börsen.”

Bengt Stillström säger att Traction klarat nedgången ganska bra eftersom bolaget har en förhållandevis god likviditet i takt med att Traction gick ur flera av sina investeringar för ett och ett halvt år sedan. Företagsledningen har också på senare tid gjort ”fegare investeringar”, enligt Bengt Stillström. Han pekar på att många bolag är fortfarande högt värderade samtidigt som de har oerhört svaga finanser.

Det finns ett uppdämt behov av nyemissioner eller konkurser. Det blir ingen börsuppgång förrän dessa bolag värkt ut. Folk är fortfarande optimistiska och öser in pengar i svarta hål. Många företagare struntar i balansräkningar och resultat, och därför är nedgången inte färdig än, anser Bengt Stillström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.