Rosenberg recyclar drömmen om USA

Friare kan ingen vara. Den amerikanska idén från Revolution till Reagan och lite till. Göran Rosenberg Albert Bonniers Förlag 2004, 464 sid.

Det är mindre än tre veckor kvar till presidentvalet i USA och efter att ha läst Göran Rosenbergs nygamla bok Friare kan ingen vara är den spontana tanken: Det här vinner George W Bush.

Varför då? För att han hela tiden vädjar till det som den amerikanska drömmen är byggd på: Frihet som resultat av utspridd individuell makt, med så lite som möjligt av en klåfingrig stat som kan hindra “the go-getter” från att förverkliga sin dröm, eller onda yttre krafter som kan hota den ende riktigt frie världsmedborgaren – amerikanen.

Därför pratar George W Bush om att skydda landet mot terrorister, medan John Kerry pratar om nya allianser med omvärlden. Därför försvarar sig Bush med att han underlättat för småföretagarna när Kerrys angriper honom för att ha sänkt skatterna för de redan rika.

Jag är visserligen från start förförd av att någon kan droppa namn som Tocqueville, Hanna Arendt, Axel von Fersen och Gud i samma analys, men Göran Rosenbergs bok är så bildande och ledigt skriven att man som läsare hela tiden drabbas av aha-upplevelser som ovan; en plötslig känsla av att ha förstått något viktigt om USA.

Han skildrar den amerikanska drömmen på ett sådant sätt att den faktiskt känns begriplig, och till slut också älskvärd, trots att han nogsamt och undersökande lyfter fram även skuggsidans USA, med avgrundsdjupa sociala klyftor och orättvisor.

Rosenberg skrev boken för tretton år sedan, efter sin tid som korrespondent för SVT, och ger nu vältajmat ut den igen (vältajmat också för att han snart syns i en serie dokumentärer om USA på TV4). Boken har två nyskrivna kapitel, annars är den intakt. Det är ett bra grepp. Boken, som står stadigt på sin reportagegrund och idéhistoriska analys, får en helt ny dimension i ljuset av det som hänt genom åren; en president inför riksrätt, terrordåd och krigföring i Irak.

Men en tvekande ton smyger sig in i de två nyskrivna kapitlen. Rosenbergs USA är inte lika älskvärt efter 11 september 2001. Amerika behöver en ny tro, konstaterar han, men vilken är den tron?

Rosenberg ger inga svar och läsaren blir ställd. Här har Rosenberg ägnat 370 sidor åt att och göra det obegripliga begripligt, och så komplicerar han allt igen. Just när jag trodde att jag hade fattat det där med Bush.

Andra böcker inför USA-valet
Läs: “They made America” av Harold Evans.
Skippa: “Mitt liv” av Bill Clinton. Du hinner inte. Den är över 1 000 sidor lång.

________________________

Affärsänglar. Att investera i tillväxtföretag
Peter Helle
Ekerlids förlag 2004, 192 sid.
Byt målgrupp. “Den här boken riktar sig till personer som har intresse av att investera i onoterade växande företag,” skriver författaren. Knappast. Måste man förklara uttryck som “due diligence” kan man väl inte rikta sig till någon som kommit så långt i karriärplanerandet att affärsängel blivit ett alternativ? Boken borde rikta sig till entreprenörer och småföretagare som vill veta hur affärsänglar funkar. För dem är boken inte alls dum.

They made America: From the steam engine to the search engine.
Harold Evans
Little/Brown, 2004, 496 sid.
Företagarnas USA. Kan man förstå USA bättre genom att rota i dess entreprenörskultur? Absolut. Ett jätteprojekt i detta ämne med bok och tillhörande tv-serie på PBS sjösätts i dagarna av Harold Evans (tidigare redaktör på bl a brittiska The Times). Evans berättar om ett sjuttiotal amerikanska företagarprofiler, från Henry Ford till dagens stjärnor som Googles Larry Page. Evans vill visa hur innovatörerna både utgör produkter av den fria marknadens USA, och samtidigt blir bränsle för nästa generation företagare med drömmar om ett USA som marknaden där alla kan lyckas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.