Rökos grundare: Därför ratas vi av alla svenska fonder

Det är den största börsnoteringen på fyra år. Men de svenska fondförvaltarna väljer bort Röko.
För Affärsvärlden berättar grundarna Fredrik Karlsson och Tomas Billing varför de tror att ingen vill ta i serieförvärvaren, när de kommer ikapp Lifco och anledningen till den höga teckningskursen.
"Har man inte råd med 2 048 kronor, då ska man inte köpa aktier. Då ska man ha pengarna på bankkontot", säger Billing.
Rökos grundare: Därför ratas vi av alla svenska fonder - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (2)
Tomas Billing och Fredrik Karlsson står inför sitt livs börsnotering med sitt Röko. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Det är barmark på ett vårblåsigt Östermalm, men i Fredrik Karlssons huvud yr snön.

“Du har Johaug, Ebba och Frida. Någon är blond, någon lite längre, en är mörk och kortare. Men det spelar egentligen ingen roll hur man ser ut, vi har alla nästan samma förutsättningar.”

Längdskidor-liknelsen med hur han placerar Röko bland de svenska serieförvärvarna haltar något.

“Vi har en portfölj av bolag som ger kassaflöde. Med det ska vi skapa tillväxt, genom förvärv och organiskt. Den som gör det bäst vinner“, säger han på kontoret, som ligger ett par stavtag från Humlegården.

Jämfört med bjässarna LifcoIndutrade och Addtech är Karlssons bolag en lillebror, trots ett börsvärde på 30 miljarder i sin kommande notering.

“De har fettat till sig, vi får kämpa hårdare för att vinna“.

Röko-grundarna Tomas Billing och Fredrik Karlsson på sitt kontor på Östermalm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Det är ingen hemlighet: För Lifcos förre VD är nästan allt en tävling.

På 63-åringens meritlista finns inte bara det faktum att han satt som VD i Carl Bennets konglomerat över 20 år, han är också gammal tävlingsseglare med SM-guld i prisskåpet.

VD på Lifco i över 20 år

Fredrik Karlsson

Civilingenjör i teknisk fysik från KTH och civilekonomexamen från Handelshögskolan. VD för Lifco från 1998 till 2019. Delägare och styrelseledamot i Hjertmans-koncernen. Numera VD i Röko.

Tomas Billing

Civilekonomexamen från Handelshögskolan. Tidigare VD på Nordstjernan och styrelseordföranden i NCC. Numera styrelseordföranden i Röko.

Nu säger Karlsson själv att han är för gammal för att sätta sig i en jolle och möta kastvindarna. Men i börsens vatten är han en van simmare.

I 20 år var Fredrik Karlsson VD för Lifco. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Som VD på Lifco efter noteringen 2014 ökade han börsvärdet från 8,4 till 32 miljarder kronor på fem år. Han fick ingen medalj för det. Istället sparkades Karlsson av Bennet efter ett bråk om hans ersättning i februari 2019.

Nästan exakt sex år senare är han redo för revansch tillsammans med medgrundaren Tomas Billing, tidigare VD på familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan.

Nu gör sig duon redo för den största börsnoteringen sedan Volvo Cars 2021. Med sex dagar kvar till IPO är schemat hektiskt.

“Vill ni ha? Jag måste få i mig en till kopp”, hörs Billing säga innan han skyndar ut från konferensrummet mot köket.

Röko har åtta anställda. Man får rycka in där det behövs.

Så, varför en börsnotering nu?

“Vi har haft det här i tankarna länge, dessutom att vi lovat det till våra ägare. Och nu tycker vi oss vara rimligt värderade”, säger Fredrik Karlsson koncist.

Det fanns ingen stress inblandad eller något behov att ta in nya pengar.

Men processen är snabb: Allmänheten har tre dagar på sig att besluta om man vill teckna aktier. Tiden från att prospektet släpptes till det att Röko handlas på börsen är ynka sju dagar.

“Ingen av oss är bra på att skjuta på saker, vi gillar att get things done“, säger Billing och fortsätter:

“Vi har verkligen gjort en ansträngning, för vi har ett så litet kontor och det här tar mycket tid. Och vi känner att vi har stor efterfrågan nu. Det är många som vill köpa aktier.”

“Varför köper man inte?”

Men det finns en stor institutionell elefant i rummet. Inga svenska fonder har åtagit sig att investera i IPO:n.

“Jag fattar inte hur de tänker”, säger Tomas Billing om de svenska fonderna. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Extremt märkligt, tycker Billing och Karlsson.

“Den här sektorn är Sveriges bästa sektor, här finns alla top performers de senaste 10-20 åren på Large Cap. Sen kommer det in en ny, lite annorlunda spelare. Varför köper man inte för 100 miljoner kronor?”, frågar sig Fredrik Karlsson.

Ja, varför?

“Jag fattar inte hur de tänker”, utbrister Tomas Billing och fortsätter:

“Det är ett stort frågetecken och inte logiskt. Några blev säkert brända av Storskogen, men Fredrik har ju varit VD för Lifco. Att han skulle göra samma fel som Storskogen nu…”

Ni tolkar det som att det finns en oro?

“De tycker det är dyrt. För liten float. För kort track record. Visst, Röko är bara sex år gammalt, men ingen av serieförvärvarna har en VD med mer erfarenhet. Jag tycker det är konstigt.”

Det tycker inte Lars-Erik Lundgren, fondförvaltare på Aktie-Ansvar. I hans värld är Röko priced for perfection.

“De är väldigt, väldigt dyra. Vi pratar ett P/E-tal på 40, jag tror inte det uthålligt om jag ska vara ärlig”, säger han till Affärsvärlden.

Förvaltaren erkänner att de knappt tittat på bolaget inför IPO:n när de hörde om priset.

“När det handlas på de här nivåerna, vad sitter man och hoppas på då? Hur skulle det kunna bli bättre?”, frågar sig Lundgren.

När Billing och Karlsson ringer i klockan vid börsöppning 11 mars har Röko ett P/E-tal på drygt 42. I linje med börsens bästa serieförvärare.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2026E EV/Ebita 2026E EV/Sales 2026E Ebita-marginal 2026E % Årlig tillväxt 2025E-2026E %
Röko IPO 29,1x 20,9x 4,2x 20,0% 7,5%
AddLife 70% 21,9x 17,6x 2,1x 11,9% 6,4%
Addtech 45% 34,4x 24,9x 3,8x 15,2% 6,4%
Indutrade 13% 29,0x 21,9x 3,2x 14,8% 6,6%
Lagercrantz 51% 34,1x 25,1x 4,6x 18,1% 8,1%
Lifco 37% 34,4x 25,8x 5,8x 22,5% 8,7%
OEM 45% 19,8x 3,2x 15,9% 7,4%
Genomsnitt 44% 30,5x 22,3x 3,8x 16,9% 7,3%
Källa: Affärsvärlden / Factset

Men nej, det är inte dyrt, säger grundarduon i kör. Matematiken är enkel, enligt Fredrik Karlsson.

“Det enkla skälet är att de här bolagen växer med 15% per år. Då förtjänar man en hög värdering”, konstaterar han.

Men det är inte alla som klarar det. Och bolaget måste fixa det över lång tid. Röko växte Ebita med 17% förra året.

“Indutrade till och med minskade sitt resultat, vilket inte hänt på länge.”

Men det är främst Lifco ni jämför er med?

“Nej, egentligen inte. Lagercrantz är mest lika oss i storlek, Lifco är gigantiskt stort. Man har högst marginal med 23%, vi har 20%. Men det är klart, Fredrik var VD på Lifco länge, det är bolaget vi kan bäst”, säger Billing.

Personaliserade studentmössor

Rökos förvärvsmetod påminner också om hur VD:ns tidigare arbetsgivare går till väga: Köp ett onoterat bolag för sju gånger rörelsevinsten, höj priserna och motivera ledningen med bonusar.

Sim salabim, så får du en högre värdering i noterad miljö och levererar mer kassaflöde till det förvärvande bolaget.

Är det en magisk ekonomisk formel där alla inblandade i affären alltid blir lyckliga? Eller finansiell ingenjörskonst som alltid innebär att man lägger över kostnaden på kunden?

Ta uppmärksammade Ajat Group som exempel, som bland annat tillverkar studentmössor. Här kan ungdomarna göra tillval i sin mössa, som vilka tyger och färger som mössan ska tillverkas i.

Det dröjde inte länge efter Fredrik Karlsson fick sparken från Lifco som han och Tomas Billing grundade Röko. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

När jag tog studenten kostade mössan några hundralappar. Nu får man betala nära 2 000 kronor.

“Det är roligare att köpa en mössa som är personaliserad”, utbrister Karlsson och fortsätter:

“Såklart resulterar det i ett högre pris.”

Faktum är att företaget något så när har monopol på personaliserade mössor i Sverige och Danmark.

“Vartannat år blir de anmälda till Konkurrensverket, men ärendena har alltid lagts ner. För man har ju rätt att sälja dem”, säger Karlsson.

Hur balanserar ni det med prishöjningar på produkter? Att föräldrar blir arga?

“Den politiska risken finns alltid, men när vi höjer priserna försöker vi leverera mer värde. Vi försöker hitta på någon ny feature som förhoppningsvis ska öka snittpriset. Det är inte så att man bara höjer priset, man försöker hitta på något som någon vill köpa. Det är en fri marknad.”

Duon poängterar att man också erbjuder lägre prissatta studentmössor, som kostar runt 500 kronor.

“Det är inte så att man bara höjer priset, man försöker hitta på något som någon vill köpa”, säger Fredrik Karlsson. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Vid Rökos förvärv omsatte Ajat Group 230 MDKK. Nu tar man steget in Finland. De blivande studenterna ska “utbildas” i att köpa dyrare mössor.

“Vad ska man höja priset på? På en lågmarginalprodukt eller högmarginal? Självklart högmarginal. Det är bevisat att kunden är beredd att betala mer. Då är det enklare att höja priset. Svårare är det inte”, säger Karlsson.

Svårare än så är det inte.

“Bara optiskt billigare”

Höjt pris är det även på Rökos teckningskurs.

2 048 kronor. Hur landade ni i den?

“Det är ren matematik. Vi tar 10% rabatt från våra peers. Och så räknar man baklänges…”

… men ni kunde gjort en split innan noteringen?

“Då hade det blivit 204 kronor. Det hade också funkat jättebra. Men är split värdehöjande? Nej, det blir bara optiskt billigare”, säger Billing och pekar på att Berkshire Hathaways A-aktie kostar flera miljoner kronor.

“Har man inte råd med 2 048 kronor, då ska man inte köpa aktier. Då ska man ha pengarna på bankkontot.”

Tilldelningen har också kritiserats för att vara låg. Drygt 100.000 aktier erbjuds till allmänheten. Grundarduon vänder sig mot påståendet om snål tilldelning.

“Vi har rika privatpersoner som kan investera 10 miljoner, de är redan avklarade. Det vi har kvar är småsparare som får 200 miljoner eller vad det nu blir. Det är absolut inget ovanligt”, säger Billing.

Det är ingen hemlighet att man jämför sig med de andra serieförvärvarna. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Ni håller inte med om bilden som sprids?

“Den stämmer inte. Däremot är det helt rätt att det är en liten del som är öppen efter prospektets skrivande. Man brukar ha något som heter ankarinvesterare, institutioner som inte är cornerstones. Så vi har gjort om det här, vilket bankerna tycker är konstigt”, säger Billing.

Vad säger bankerna till er?

“De tycker det är jobbigt med oss, att vi börsnoterar på drygt 2 000 kronor per aktie, att vi inte gör nyemission, att vi inte ha någon intention to float. Vi har bara kört på.”

Förändringar är jobbigt för bankerna, spekulerar duon, som tror att det finns en rädsla för att Rökos IPO blir ett fiasko och potentiellt stänger noteringsfönstret som nu står på glänt.

“För dem är det viktigaste att det blir fler börsintroduktioner. Nu vill de sätta igång sin maskineri och få till minst tio stycken i år.”

I Rökos börsnotering finns flera namnkunniga aktörer som köper och säljer aktier. Rune Anderssons familjeföretag Mellby Gård avyttrar hela innehavet på nära 1 mdr kr, Santhe Dahl Invest, som äger sågverkskoncernen Vida, säljer aktier för 741 Mkr.

Stora BlackRock plockar upp en liten post på 58 Mkr.

“Det finns flera som tecknar lite nu och kanske köper mer senare”, säger och Billing och fortsätter:

“När vi startade Röko så stoppade vi in nästan allt vi hade.”

Fem största ägare efter IPO Innehav Kapital
Trift Capital II (Felix Hagnö) 2785Mkr 9,3%
AEMG Capital Förvaltnings (Adam Gerge) 2721 Mkr 9,1%
Tomas Billing (ordförande) via Smöla 2691 Mkr 9%
Fredrik Karlsson (VD) via Gjusböte 2691 Mkr 9%
Johan Bladh (vVD och CFO) via Smalandiis 791 Mkr 2,6%

128 Mkr var, för att vara exakt. En insats som kommer innebära 2,8 mdr kr var för Billing och Karlsson efter tisdag nästa vecka. Men att avyttra sina aktier går inte, de är låsta i en lock up-period som sträcker sig tre år framåt. Att sälja är inte heller ett alternativ.

“Du ser hur vi är klädda, vi har inga ambitioner att köpa Louis Vuitton-väskor. Vi vill jobba kvar”, säger Karlsson.

Röko har heller inga planer att dela ut pengar till aktieägarna. Inte helt oväntat går alla kassaflöden till förvärv.

“Det innebär att det här är papperspengar för mig och Tomas. Något som blippar på skärmen. Det känns inte konkret”, säger Karlsson.

Att trappa ner är inte heller ett alternativ. Och golf har de aldrig varit bra på.

“Många bosätter sig i Marbella och dricker vin hela dagarna. Det är farligt”, säger Fredrik Karlsson.

Ingenting är omöjligt. Om 30 år kanske Röko går om Lifco i börsvärde, siar grundarduon. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Warren Buffett är en förebild. Målbilden är att kunna fortsätta lika länge som oraklet från Omaha, 30 år till.

Det kortsiktiga målet är att ta rygg på – och gå om – de större, börsnoterade svenska serieförvärvarna i börsvärde.

Blir Lagercrantz första skalpen?

“Jag har ju gått om de där tre en gång i tiden, Lagercrantz, Addtech och Indutrade. De har lite försprång, men det är inte omöjligt”, säger Karlsson.

Och Lifco?

“Det beror på vilken sikt. 30 år? Ja, det kanske kan gå”, avslutar VD:n.

Läs också:

Analys: Röko: Världens bästa Karlsson?

Mellby Gård säljer allt i Röko med 440% vinst: ”Inte vår strategi”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.