Roger Akelius varnar för att köpa skog – kräver att staten agerar: ”Ett lotteri”

Ugglor, tretåig hackspett, fladdermöss och skogsfru är bara några av arterna som stoppar Roger Akelius från att avverka sin skog. Nu varnar miljardären från att investera i skog och kräver att staten agerar.
En åkergroda visas upp. Till höger Roger Akelius.
En åkergroda visas upp. Till höger Roger Akelius. Foto: Adam Ihse/Emelie Asplund/TT

Skogspriserna har fallit med 20% i norra Sverige under första halvan av 2024. I riket i stort har priserna fallit 11,1%. Detta visar en färsk rapport från skogsfastighetsmäklarna Ludvig & Co.

Fastighetsmiljardären Roger Akelius har under de senaste åren köpta stora mängder skog i Sverige. Enligt tidningen ATL är han nu den privatperson äger mest skog i hela Sverige. När Affärsvärlden frågor honom om hans syn på skogen framöver blir svaret:

“Jag vill varna för att köpa skog. Äganderätten är satt ur spel. Det senaste halvåret har jag fått nej att avverka skog som är mogen för avverkning. Jag liksom de flesta skogsbönder har räntor att betala”, uppger Roger Akelius för Affärsvärlden.

Bland annat har Skogsstyrelsen gett Akelius avverkningsförbud i fem år i bland annat Krokoms kommun, något som SVT Nyheter rapporterat om.

Knärot, guckusko och skogsfru

Fastighetsmiljardären berättar att han “utan problem” klarar att inte få avverka eftersom han har andra pengar att betala med. Men däremot är det en katastrof för enskilda skogsbönder att inte få avverka på flera år.

“Jag förstår mycket väl att vissa arter är sällsynta. Men jag tycker att det är fel att enskilda skogsbönder personligen ska få betala miljonbelopp för allas våra svenska intresse av att behålla vissa udda arter”, säger Roger Akelius och räknar upp flera arter som gjort att avverkningen stoppats på hans ägor: ugglor, orkidéer, fladdermöss och grodor.

Roger Akelius menar att han “personligen fått sämre ekonomi för att myndigheter har stoppat avverkning.”

Arterna som stoppar Akelius avverkning

  • Diverse ugglor
  • Tretåig hackspett
  • Knärot
  • Guckusko
  • Skogsfru
  • Åkergroda
  • Fladdermus

Källa: Roger Akelius

Som lösning ser han helst  att staten köper ut skogsbönderna där avverkning inte kan göras.

“Jag har råd att förlora dessa pengar, men jag avråder unga personer att köpa skog. Skogen har låg avkastning och denna avkastning är lotteri. Den enklaste lösningen är att staten köper in de skogar där staten har stoppat möjligheten att få avkastning”, kommenterar Roger Akelius.

Hur ska det gå till? Och kommer du sälja av din skog i så fall?

“Det finns redan ett system för exploatering av skog då man ska bygga bland annat vägar, stadsdelar och kraftledningar. Staten betalar upp till 25% över marknadspris,vilket de flesta skogsbönder accepterar. Jag hade accepterat i samtliga mina fall, åtminstone tio stycken”, svarar fastighetsmiljardären.

Hedins ilska

Även finansmannen och skogsägaren Karl Hedin har nyligen rutit ifrån mot myndigheterna. I en debattartikel som publicerades i Dagens industri tidigare i augusti skrev han bland annat:

“I dag driver myndigheterna med intensitet och kraft, att dispositionsrätten av skog skall tas från ägaren utan ersättning”, skrev han och fortsatte även med:

“Ett antal tolkningssystem av lagar angående äganderätten drivs i dag igenom av svenska myndigheter till exempel Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och länsstyrelser på ett sätt, som innebär att de själva indirekt skapar lagar, inte riksdagen. Därmed har egentligen ingen något ansvar för konsekvenserna.”

Läs mer:

Skogspriserna faller i hela landet – ner 20% i norr

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.